In het hart van Zuid-Afrika vlakbij Bethlehem ligt Lionsrock, ongeveer drie uur ten zuiden van Johannesburg. Een toevluchtsoord voor meer dan 100 geredde grote katachtigen uit de hele wereld. De dieren komen uit slechte dierentuinen, circussen, privé-bezit of knuffelfarms. In Lionsrock krijgen ze, in een natuurgebied van maar liefst 1.250, een tweede kans op een dierwaardig leven.

Lionsrock Blog | Rowena Goes Ape (1)
© Lionsrock / Vier Voeters

In november van dit jaar is dit reservaat de gast locatie voor de “Strategic Development Conference” van PASA, de grootste vereniging voor opvangcentra van primaten van Afrika.

Ik ben er bij om onder andere voor PASA (video) verslag te doen van de conferentie.

Lees hier meer over deze conferentie.

Fondsenwervingscampagne Tacugama: it’s a wrap!

En zo rol ik van het ene project in het volgende. Gelukkig krijg ik van de voorbereidingen voor een project altijd een aardige energie boost. En die boost kan ik dit keer ook wel goed gebruiken.

Lionsrock Blog | Rowena Goes Ape (2)
© Rowena Goes Ape (design and picture)

De wereldwijde fondsenwervingscampagne voor het Tacagama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone is pas net achter de rug en heeft mij – en het Tacugama Team ter plaatse – de afgelopen maand heel wat nachtelijke uurtjes achter de laptop en aan de telefoon gekost. Gelukkig heeft het ook wat opgeleverd: een mooi geldbedrag en maar liefst 150 nieuwe adoptanten voor de geredde chimpansees in Sierra Leone.

Lees hier meer over de campagne.

Lionsrock, Big Cat Sanctuary

Ondanks dat ik nu nog met kleine oogjes en slaaptekort achter mijn laptop zit, kijk ik er heel erg naar uit om over drie weken in een hele andere -inspirerende en leerzame -omgeving te mogen zijn. Een keertje niet tussen geredde mensapen, maar midden tussen geredde leeuwen en tijgers in misschien wel het mooiste reservaat van Zuid-Afrika.

Lionsrock Blog | Rowena Goes Ape (3)
© Lionsrock / Vier Voeters

‘Een toevluchtsoord voor meer dan 100 dieren waarvan de meesten gered zijn uit dierentuinen, privé bezit, of uit de entertainmentindustrie’, staat bovenaan de site van viervoeters.nl.

Viervoeters oftewel Four Paws is een internationale dierenwelzijnsorganiatie. Met grote campagnes, projecten en educatie vergroten ze wereldwijd het bewustzijn  van mensen en strijden ze tegen dierenleed. In hun eigen reservaten en opvangcentra geven ze geredde dieren een tweede kans in het leven.

Viervoeters heeft “Berenwouden” in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Bulgarije, Oekraïne, Kosovo en Vietnam. Hier kunnen misbruikte beren weer een beerwaardig bestaan hebben. Ze hebben twee kleinere opvangcentra voor grote katachtigen in Duitsland  en –jawel! -Nederland, namelijk het FELIDA Big Cat Centre, te midden van de weilanden in Friesland. Een bezoekje aan de centrum raad ik trouwens van harte aan.

En sinds 2018 heeft Viervoeters ook een bosschool van 100 hectare voor jonge verweesde Orang-Oetans in Oost-Kalimantan, Borneo. Kijk, daar had ik tot nu toe nog niet van gehoord!

De katachtigen in Lionsrock, kunnen vanwege hun geschiedenis nooit meer in het wild worden uitgezet. Ze zouden het niet overleven omdat ze niet in het wild zijn opgegroeid. Maar In dit reservaat met uitgestrekte grasvlaktes, onder de Afrikaanse zon, denk ik dat de dieren een prachtige kans op een nieuw leven krijgen.

Bekijk hieronder het filmpje van Vier Voeters over Lionsrock uit 2013.

Enkele cijfers

Mocht je me ergens op social media volgen dan krijg je hoogstwaarschijnlijk volgende maand geen enkele aap te zien, maar leeuwen, tijgers en luipaarden.

De gemeenschappelijke deler? Net als mensapen worden ze met uitsterven bedreigd. Onlangs las ik dat er wereldwijd nog maar 20.00 leeuwen (in India en Centraal- en Oost-Afrika) leven in het wild. Het aantal wilde tijgers dat nog leeft in India, Oost-Rusland en Azië – tezamen! –  is helemaal dramatisch laag: rond de 4000.

Volgens diverse nieuwsberichten is het aantal tijgers in India in de afgelopen tijd iets gestegen. Maar omdat hun leefgebied niet wordt vergroot en de mens steeds meer ruimte inneemt, brengt het ook weer meer conflicten tussen mensen en tijgers met zich mee.

Hoe gaan we dit tij keren.  Hierover ga ik Viervoeters ter plaatse natuurlijk het hemd van het lijf vragen.

Het reservaat van Vier Voeters is overigens vernoemd naar een prominent aanwezig gesteente in het gebied genaamd, “Lionsrock”, hieronder op de foto (rechts) goed te zien. Met mijn uitzicht zit het dus over enkele weken wel goed : )

Lionsrock Blog | Rowena Goes Ape (4-5)
© Lionsrock / Vier Voeters

Bronnen

Vier Voeters

Stichting Spots