Hij wordt ook al wel de James Bond van de natuurbescherming genoemd, maar misschien is dat nog een understatement. Ofir Drori bestrijdt in Centraal en West Afrika de georganiseerde misdaad en de illegale handel in bedreigde wilde dieren.

Van verslaggever naar activist

Ofir is geboren in Israël en kwam in 1994 naar Afrika om te schrijven over het uitsterven van chimpansees en gorilla’s. In Kameroen was hij bezig met het schrijven van een artikel over de illegale handel in ‘bushmeat’ – vlees van wilde dieren – toen hij een jonge chimpansee ontmoette, die zijn leven totaal veranderde.

Ofir Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Ofir en Chimpansee Future (Foto: Ofir Drori)

En hier begint de documentaire. Je valt er meteen middenin en als je de achtergronden niet kent, is het verhaal misschien een beetje verwarrend in het begin. De documentaire werd voor het eerst vertoont op een Independent Film Festival en inmiddels heeft Ofir een professionele organisatie neergezet die meerdere Afrikaanse overheden helpt bij het handhaven van natuurwetgeving.

Ofir Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Ofir met een geconfisceerde olifantenpoot(Foto: Ofir Drori)

 

Ofir Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Ofir met de bij een arrestatie geredde baby gorilla’s (Foto: Ofir)

Limbe Wildlife Centre

Verrassend en hartverwarmend detail is dat Ofir in de documentaire ook een bezoek brengt aan het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, waar ik uitgerekend dit voorjaar nog een maand als vrijwilliger heb gewerkt. Hij brengt er een jonge Chimpansee die hij uit de handen van stropers gered heeft.

Lees hier ook mijn blog over mijn trip naar het Limbe Wildlife Centre in april dit jaar, dat schreef voor Animals Today.

Ofir Blog | Rowena Goes Ape (4)
>> Victor – hoofd Chimpansee verzorger bij Limbe – met mij eerder dit jaar (Foto: Rowena Goes Ape)

Ofir – een man met een missie

Waar ik nog niet achter ben is hoe een buitenstaander het in z’n eentje voor elkaar heeft gekregen om zoveel support te krijgen van Afrikaanse overheden om illegale handelaren en corrupte ambtenaren achter de tralies te krijgen. Daarom ga ik binnenkort aan zijn boek beginnen, The Last Great Ape: A Journey Through Africa and a Fight for the Heart of the Continent.

Ofir heeft inmiddels zelf de documentaire online gezet en daarom kun je hem ook nu hieronder bekijken.

Bronnen

Future For Nature

The EAGLE Network (Eco Activists for Governance and Law Enforcement)

Artists4Artist