Europa krijgt er een prachtig centrum voor wilde dieren bij. Elephant Haven in Frankrijk wordt het eerste rusthuis voor olifanten.

Rusthuis Olifanten Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Foto: Elephant Haven

Verbod op olifanten en andere wilde dieren in circussen

Steeds meer landen verbieden circussen om wilde dieren te laten optreden. Sommige landen verbieden al bepaalde wilde dieren, maar er zijn ook landen / regio’s / steden die het misbruik van álle dieren in het circus verbieden. Bolivia was het eerste land ter wereld dat in 2009 dieren in het circus verbood. Een verbod voor alle dieren, wilde en gedomesticeerde. Nederland sloot in 2015 aan, met een verbod op het optreden met wilde dieren.

Nu steeds meer landen zich aansluiten wordt de roep om opvang voor grote zoogdieren steeds groter. Stichting AAP vangt al veel ex-circusdieren op, waaronder grote katachtigen in haar vestiging Primadomus in Spanje. Voor deze dieren wordt uiteindelijk een nieuwe plek gezocht in bijvoorbeeld een goede dierentuin. Voor olifanten was er nog geen opvang in Europa.

Rusthuis Olifanten Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Foto: Change.org

Roep om Europees verbod na zwaar ongeluk

Een verkeersongeluk op Tweede Paasdag dit jaar in Spanje, waarbij één circusolifant overleed en twee andere olifanten zwaar gewond raakten, heeft in heel Europa veel stof doen opwaaien. De roep om een Europees verbod op het gebruik en vervoeren van wilde dieren door circussen groeit: in een week tijd ondertekenden ruim 200.000 mensen hiervoor een petitie via Change.org.

Bekijk en teken de petitie hier!

Rusthuis Elephant Haven

Momenteel leven er ongeveer honderd olifanten in circussen in heel Europa. Eén voor één voeren de Europese landen een verbod in op olifanten in circussen. De olifanten terugsturen naar hun land van herkomst is niet altijd realistisch, hen een veilige thuishaven bieden in Europa is dat wel, vertellen de Belgische oprichters van Elephant Haven Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur op hun website.

Elephant Heven heeft een lap grond van bijna 29 hectare aangekocht met de mogelijkheid tot uitbreiding. Het terrein is gelegen te Limousin/Haute Vienne/Bussiére Galant in een vredig park; Parc Naturel Régional Périgord Nord, Frankrijk.

Het opvangcentrum is nog niet gereed. Zo is er nog een stal in aanbouw. En zolang die stal niet klaar is, kunnen ze er nog geen olifanten opvangen. Volgens de site hoopt het centrum deze zomer nog open te gaan.

Bekijk hier het terrein van Elephant Haven.