Er zijn net weer vier verweesde baby chimpansees binnen gebracht in Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone waar ik aanstaande november aan de slag ga. Ana, Lily, Monro en Rocco. Dat brengt het aantal babies op dertien. Tesamen met 12 kleuters en ruim 60 volwassen chimpansees brengt dit het aantal op bijna 90 Chimpansees.

Dat worden lange werkdagen, want ik ga een maand lang elke dag de dierenarts en de lokale chimpansee verzorgers assisteren bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Tacugama Blog | Rowena Goes Ape (1-2)
>> Verweesde baby Chimpansees, net binnen gebracht in het TCS (Foto’s: Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Bekijk hier de video vanAna, Lily, Monro en Rocco, zoals Tacugama Chimpanzee Sanctuary op Facebook plaatste

Het regenwoud in

Het Tacugama Chimanzee Sanctuary (TCS) ligt verscholen in het Area Peninsula regenwoud in de buurt van de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. Het center is ruim 40 hectare groot – dus dat wordt ook een hoop lopen verwacht ik. De volwassen chimpansees leven in 6 grote groepen in enorme semi-natuurlijke verblijven rondom het center.

Voor de klas

TCS houdt zich naast de opvang van chimpansees zeer actief bezig met het bewustmaken van de locale bevolking van het belang van hun natuurlijke leefomgeving en het belang van het voortbestaan van wilde dieren. Ze hebben diverse educatieprogramma’s en het grootste deel ervan is gericht op de leerlingen van lokale basisscholen. Ze verzorgen lesprogramma’s, leerlingen bezoeken het center en er worden tal van evenementen georganiseerd. En ook hier ga ik een bijdrage aan leveren, al is nog niet precies bekend hoe dat eruit gaat zien. Mag ik voor de klas staan (graag!) of ga ik helpen met het organiseren van een event? Ik ga ervoor.

Tacugama Blog | Rowena Goes Ape (3-4)
>> Bomen planten met de locale bevolking en les geven (Foto’s: Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Ruim 17 jaar ellende

Sierra Leone en dus ook het TCS lijken langzaam uit een crisis te raken. Na een burgeroorlog die begon in 1991 en maar liefst 11 jaar duurde, werd het land in 2014 hard getroffen door een uitbraak van ebola. Twee jaar lang gingen de grenzen dicht. Er mocht geen mens in of uit. Toen het land eindelijk weer open werd gesteld in 2016 zorgden enorme modderstromen rondom Freetown – en ook rondom het TCS – opnieuw voor een catastrophe met duizenden doden.

Niks lijkt Sierra Leone bespaard te blijven. En toch kan ik niet wachten om er naar toe te gaan, mede dankzij een prachtig reisverslag van Reizen Waes.
Ik schreef erover in een vorige blog, die je hier kunt lezen.

Ontbossing

Volgens African News is er nog maar 5 procent van het oorspronkelijke regenwoud in Sierra Leone in tact. Palmolieplantages, landbouw en verstedelijking, ook rondom het TCS, rukken steeds verder op ten koste van het regenwoud. De ontbossing zorgt ook voor veel conflicten tussen wilde dieren en de bevolking. De dieren kunnen geen kant meer op en begeven zich steeds meer naar het leefgebied waar nu mensen wonen. Wilde dieren zijn er ook nog eens gewild als delicatesse (bush-meat) en met name jonge chimpansees worden het slachtoffer van illegale handel. De ontbossing was overigens ook de oorzaak van de modderstromen in 2016.

Leven tussen de Chimpansees

Ik leef in het TCS letterlijk in een huis tussen de chimpansees en samen met de lokale verzorgers. Ik kijk uit naar lange avonden met gesprekken met de verzorgers. Om te praten over hun strijd om als bevolking zelf te overleven en hun strijd om hun leefomgeving en de wilde dieren te beschermen. Ik zal als een spons alle informatie opnemen en met jullie delen, via mijn blogs en op social media.

Bekijk ook dit informatieve filmpje van het Tacugama Wildlife Sanctuary over hun werk:

Bronnen

Africa News

Tacugama