14% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft burn-out klachten, las ik onlangs. En twee-derde heeft na een werkdag geen energie meer. Poehee, ik dender het nieuwe jaar vol energie in met een overvolle agenda en nieuwe uitdagingen. Heb ik dan een geheim wapen tegen stress, verveling en geleefd worden?  Volgens wetenschappers is het – positieve – tegenovergestelde van een burn-out “bevlogenheid’. En zo voel ik mij, bevlogen.

2017 The Next Chapter | Rowena Goes Ape 1

>> Foto Poster Inspirational Talk (Rowena Goes Ape)

Het roer om

De start van dit nieuwe jaar verloopt voor mij alles behalve rustig.
In januari geef ik voor het eerst een presentatie. Aan mijn collega’s van de gemeente Zuidplas vertel ik waarom ik vier jaar geleden het roer omgooide en besloot een deel van mijn leven in te zetten voor bedreigde wilde dieren. Wat er in die vier jaar allemaal gebeurd is maar ook hoe mijn werkgever heeft bijgedragen om van mijn passie ook mijn (vrijwilligers)werk te maken.

Ik heb nu al plankenkoorts. Ik heb nog nooit voor een groot publiek gestaan en met een persoonlijke presentatie geef je ook een stukje van jezelf bloot. Daarom oefen ik ook letterlijk voor de spiegel, met een stopwatch en 17 kantjes geschreven tekst.

>> Foto: Orangutan Rescue

>> Verrijking maken voor Chimpansees bij Stichting AAP (Foto: Rowena Goes Ape)

Project Borneo

Tegelijkertijd ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor mijn volgende project. In februari vertrek ik voor een maand naar West-Kalimantan, Borneo.

Hier staat het Sintang Orangutan Center, een opvangcentrum voor jonge verweesde Orang-Oetans. Ik ga het centrum helpen met het maken van nieuwe verrijkingsitems en implementeren van een verrijkingsplan. Alle ervaring die ik tot nu toe heb opgedaan als vrijwillig dierverzorger bij Stichting AAP en bij buitenlandse opvangcentra kan nu in praktijk kan brengen en ik ga ook voor het eerst op uitnodiging van een opvangcentrum aan de slag. Wat een uitdaging!

Het opvangcentrum werkt alleen met lokale dierverzorgers en niet met vrijwilligers, wat het project nog bijzonderder maakt. Ook een stukje van mijn dagelijkse werk als communicatie-adviseur komt dit keer van pas, want ik ga ook van alle jonge Orang-Oetans profielen schrijven. Dit kan het opvangcentrum goed gebruiken bij hun communicatie over de dieren voor bijvoorbeeld hun website en social media.

2017 kan voor mij nu al niet meer stuk. Je belangeloos inzetten voor een iets betere wereld. Daar word je blij en gelukkig en van en het geeft je energie! En bijslapen? Dat kan ik doen in het vliegtuig onderweg naar Borneo. Ik heb net uitgerekend dat ik meer dan 48 uur onderweg ben, voordat ik uiteindelijk in het binnenland van Borneo land.

>> Foto: het vliegveld van Sintang

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.