Dit voorjaar werkte ik in een opvangcentrum voor geredde honingberen (sunbears) en Aziatische Zwarte beren (moonbears) in Cambodja. Veel van deze beren – die ernstig bedreigd worden in hun voortbestaan – zijn het slachtoffer van de berengalindustrie. Ik schreef het al eerder op mijn website: deze prachtige dieren kunnen zomaar uitgestorven zijn, zonder dat de meesten van ons ooit van ze heeft gehoord. Lees er hier meer over.

>> Een Aziatische zwarte beer in een truck, op weg naar een opvangcentrum voor de wilde dieren in Vietnam. Dit exemplaar werd gered uit een illegale gal-farm. Foto: Hoanhg Dinh Nam, AFP/GettyImages.

Berengalboerderijen

De beren worden op ‘ berengalboerderijen’ in kleine hokken opgesloten en er wordt, vaak voor jaren, via een pijnlijk proces gal afgetapt. Het gal wordt al duizenden jaren gebruikt in de Aziatische geneeskunde. Het wordt voor veel doeleinden gebruikt: van kanker tot kater. Of het werkt is nooit bewezen en bovendien zijn er tegenwoordig talloze alternatieven. Het grootste deel van deze industrie vindt plaats in China. In Vietnam is het aftappen van gal inmiddels verboden maar nu blijkt dat de boerderijen zijn verplaatst naar Laos. Wat een ellende.

Dit artikel van National Geographic vertelt precies wat er aan de hand is.


>> Rowena Goes Ape geeft een geredde honingbeer zijn dagelijkse douche in opvangcentrum.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.