Lang leve Social media, want zo blijf ik op de hoogte van het wel en wee van bijna alle geredde dieren waar ik mee heb gewerkt in opvangcentra in het buitenland.
Het Tasikoki Wildlife Rescue Center op Noord-Sulawesi hou ik altijd extra goed in de gaten. Het is namelijk het eerste opvangcentrum in het buitenland waar ik als vrijwillig dierverzorger aan de slag ging. En alleen al daarom zal dit centrum altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.
>> Iskander en Bento, net aangekomen in het opvangcentrum (Foto: Tasikoki Wildlife)
Kleine jongens worden groot
En zo zag ik ineens Orang-Oetan Bento langskomen. Wauw! Dat is een grote jongen geworden. Bento zit samen met Iskander in het Tasikoki Wildlife Rescue Center op het Indonesische eiland Sulawesi. Het zijn de enige twee Orang-Oetans die in Tasikoki zijn opgevangen, allebei het slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren. Als baby zijn ze uit het regenwoud van Borneo geroofd, om uiteindelijk via de haven van Manado in Noord Sulawesi naar de Filipijnen te worden verscheept.
Inmiddels zitten de twee mannen al ruim 12 jaar in het opvangcentrum. Alle Indonesische centra , gespecialiseerd in de opvang van Orang-Oetans zitten al overvol, terwijl hun natuurlijke leefomgeving steeds verder wordt vernietigd.
>> Bento als klein ventje en 3 Bento nu (Foto’s: Tasikoki Wildlife)
Wangplaten
Toen ik in Tasikoki werkte was Bento nog een puber, maar inmiddels heeft hij al aardige wangplaten ontwikkeld. Dit betekent dat hij een dominant mannetje is. Iskander heeft ze niet. Onderzoekers denken dat dit voor Orang-Oetans een manier is om in hetzelfde territorium te kunnen overleven, samen met een volwassen dominante man met wangplaten.
>> Het Mangrove eiland. Video van Leo Hulsker, projectleider Arsari Wildlife Center
Licht aan de horizon
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een opvangcentrum in Oost-Kalimantan. Een onderdeel van dit centrum is een Mangrove eiland van maar liefst 46 hectare. Het centrum zal in eerste instantie bedreigde inheemse dieren opvangen die niet herplaatsbaar zijn en Bento en Iskander maken een kans op een toekomst op dit Mangrove eiland.
>> Video Rowena Goes Tasikoki
Zwaar weer
Alle opvangcentra voor wilde dieren hebben het zwaar, maar Tasikoki krijgt het wel heel erg voor zijn kiezen. Sterk stijgende prijzen voor voedsel en materiaal, weinig fondsen en weinig bekendheid– ze hebben gewoon niet de mankracht om actief te zijn op social media – en het gebrek aan personeel maken het soms bijna onmogelijk om het centrum adequaat te runnen.
En de stroom aan geredde dieren die een opvangplek nodig hebben? Die is oneindig. Zwarte kuifmakaken, Babirusa, Casowaries, Kakatoes, honingberen, ze zitten er allemaal.
Download mijn eBook
Wil je misschien ook aan de slag als vrijwilliger? Lees dan eens mijn (allereerste) ebook over mijn verblijf daar. Die kun je HIER downloaden.
Tasikoki financieel steunen kan natuurlijk ook via deze LINK
Ik verzeker je dat elke cent die ze ontvangen goed wordt besteed.
Tot slot: Fingers crossed voor een mooie toekomst voor Bento en Iskander. Ik hou jullie op de hoogte van de voortgang van het project!
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.
Zou je me willen steunen met een donatie klik dan HIER. Dank!