Werken voor een opvangcentrum voor geredde chimpansees. Het is super inspirerend – je werkt met een groot team met maar een doel; het zo goed mogelijk verzorgen van geredde chimpansees. En in het geval van Tacugama in Sierra Leone met al hun natuurbeschermingsprojecten, werk je samen ook nog eens keihard om te zorgen dat de chimpansee in het wild wordt beschermd.

Tacugama november 2022

De tijd die ik vorige maand in Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone doorbracht was bijzonder productief. We hebben veel projecten bezocht, waaronder enkele die Go Ape mogelijk gaat ondersteunen, strategieën voor de komende periode uitgewerkt en natuurlijk zat ik zoals gewoonlijk wekenlang bij de dieren om zoveel mogelijk foto- en filmmateriaal te verzamelen.

Tacugama heeft, net als vele andere opvangcentra, namelijk keihard geld nodig om voor de dieren te kunnen blijven zorgen en daar ga ik de komende tijd met online fondsenwerving en sociale media weer bij helpen.

Kerst Pret Chimpansees Blog | Rowena Goes Ape (1-2-2a)
>> Leren over de natuur in het basisonderwijs in Sierra Leone. Super belangrijk en nu het milieu educatieprogramma van Tacugama is opgenomen in het nationale curriculum vitae ook mogelijk © Rowena Goes Ape

Geweldig dat ik een kijkje kon nemen hoe de lessen gegeven worden en zelf ook wat mocht vertellen!

Verdriet en vreugde

Maar het praktische werk is ook zwaar en soms behoorlijk emotioneel. Het aantal baby’s dat de afgelopen periode is gered is bijna niet meer te overzien en hoewel ik besef dat ze er vreselijk schattig uitzien op onze foto’s en video’s, is het hartverscheurend. De jonge weesjes krijgen de beste verzorging die je maar kunt bedenken, maar ze zouden natuurlijk gewoon bij hun eigen moeder en familie moeten zijn. In het regenwoud.

Je ziet het verdriet en de vertwijfeling in hun ogen.

En als er dan weer een baby wordt binnengebracht, zoals Chicha die je misschien wel hebt langs zien komen gezien op sociale media afgelopen maand, dan breekt je hart.

Kerst Pret Chimpansees Blog | Rowena Goes Ape (3-4)
>> Chica als huisdier, net voordat ze gered werd en Chicha nu, gelukkig veilig in de handen van surrogaat moeder Mama P. in Tacugama ©Tacugama en Rowena Goes Ape

Kerst pret, klein gebaar, groot geluk

Maar er zijn altijd lichtpuntjes die je dag weer goedmaken. Al moet je ze soms zelf creëren. En dat hebben we gedaan!

Voor de jaarlijkse kerstgroet, waarmee we iedereen bedankten voor hun steun, maakten we bijvoorbeeld een filmpje met alle kleuters. Dat kostte aardig wat voorbereidingstijd. Ik heb half Freetown afgezocht naar kerstcadeaupapier – en gevonden! Dozen en papiersnippers hebben we opgehaald bij supermarkten en een ambassade en samen met de verzorgers hebben we 40 dozen met papiersnippers ingepakt en met nootjes gevuld.

Kerst Pret Chimpansees Blog | Rowena Goes Ape (5)
>> Behind the scenes © Rowena Goes Ape

Op de ‘film’ dag waren we met tien man aan het werk. Van het verblijf inrichten tot en met het kerst video moment.

Altijd spannend, want je weet nooit helemaal van te voren hoe het uitpakt. Vinden ze het leuk, regent het ineens keihard? Er zijn zoveel factoren die je niet in de hand hebt.

Maar in dit geval was het een groot succes. En zie hier het uiteindelijke resultaat.

30 blije kleuters, spelend in ‘de sneeuw’.

Grote strategieën uitdenken is heel belangrijk, maar dit zijn toch de momenten die je bijblijven.

Wij wensen iedereen een fijne Kerst en op naar 2023 vol Chimpspiratie!

Wil je ons werk steunen?

Kerst Pret Chimpansees Blog | Rowena Goes Ape (6-7)
>> Blije chimpansee kleuters spelend in de sneeuw voor de Kerst video © Rowena Goes Ape

De missie van Go Ape Foundation is om de chimpansee en hun leefgebied te beschermen. Chimpansees zijn nauw verwant met ons mensen en hun DNA komt voor 98,5% overeen. Hun voortbestaan wordt bedreigd door o.a. landroof t.b.v. palmolieplantages, illegale houtkap, mijnbouw en handel in wilde dieren.
Wij werken samen met ons bekende Afrikaanse opvangcentra en ondersteunen zelf geselecteerde kleinschalige projecten in West en Centraal Afrika waar ze leven.

Wil je ons steunen?
Doe dan een donatie of een adopteer een chimpansee.
Klik daarvoor op één van de knoppen hieronder.

Ontzettend bedankt voor je support!