Als ik op Bali ben, breng ik altijd een bezoekje aan het opvangcentrum en broedplaats voor zeeschildpadden in Permuteran. Een mooi klein initiatief, waar ik – omdat ik regelmatig in Azië ben- altijd even langs ga. De dieren en de eieren worden opgekocht van lokale vissers, zodat ze niet worden verkocht aan restaurants. Met hun educatieprogramma leren ze de lokale bevolking om beter/anders met de dieren om te gaan, maar ook met hun eigen leefomgeving. De eieren worden in het opvangcentrum uitgebroed. Als de schildpadjes 3 maanden oud zijn, worden ze in zee vrijgelaten. Zeeschilpadden kunnen wel 100 jaar oud worden.

Bedreigingen voor de zeeschildpad

Hoewel de zeeschildpad één van langst levende diersoorten op aarde is, neemt hun aantal de laatste 50 jaar helaas drastisch af. De grootste bedreigingen worden veroorzaakt door mensen.

De eieren en de schilpadden zelf zijn een delicatessen in veel landen. Daarnaast sterven veel zeeschildpadden vast komen te zitten in visnetten. En last but not least, de vervuiling van de zee. Jonge schildpadjes eten alles dat voor hun mond komt, dus ook plastic, peuken en met olie vervuilde plantjes. Grotere schildpadden zien plastic zakken aan voor kwallen en stikken. Door de stijging van de zeespiegel verdwijnen er veel stranden en dus ook nestgebied. Als je een bezoekje brengt aan het opvangcentrum, betaal je een kleine bijdrage. Hiervan kan het opvangcentrum de dieren deels verzorgen.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.