En toen was er ineens een school! Althans het plan om er een te bouwen.

Tijdens mijn vorige verblijf in Sierra Leone was ik getuige van de bezegeling van een bijzondere samenwerking tussen Tacugama Chimpanzee Sanctuary, de Nederlandse Sunday Foundation van Sander de Kramer en een lokale gemeenschap diep in de bergen van Loma Mountains National Park. Over dit prachtige gebied schreef ik eerder de blog “LOMA in de spotlights“.

Samen spraken ze af om een middelbare school te bouwen in een gebied waar tot nu toe alleen een basisschool aanwezig was.

School Chimpansee Haan Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Ruim 8 uur op weg naar Loma met Team Tacugama en de Sunday Foundation

Lees ook Sanders Blog over deze unieke samenwerking!

School Chimpansee Haan Blog | Rowena Goes Ape (2)

Een van de belangrijkste vakken op school

Op de school wordt omgaan met de natuur en dieren zoals jawel de chimpansee één van de belangrijke vakken. De community van Loma Mountain is dolblij. Eindelijk kunnen ruim 150 kinderen zich verder ontwikkelen.

School Chimpansee Haan Blog | Rowena Goes Ape (3-4)
>> Een chief en Loma’s kinderen

Nu, pas 4 maanden verder, is de school al klaar en samen met Sander, een van de twee sponsoren van de school (acteur Frank Lammers) en Tacugama ga ik de school over een week of twee bezoeken. Ik kan niet wachten!
Ondanks het regenseizoen is de school in een razend tempo gebouwd! Je moet je voorstellen dat ze alle materialen in de stromende regen en over modderbergpaden hebben moeten vervoeren. Hulde voor de Sunday Foundation en hun bouwteam!

Harry de Haan

Ik ben overigens ook erg benieuwd hoe het met Harry de Haan is 🙂

Harry zou eigenlijk geofferd worden tijdens de ceremoniële bijeenkomst in Loma in mei. Als teken van dank van de lokale gemeenschap voor het helpen van hun kinderen. Ik zocht meteen dekking want van het offeren van een dier kan ik maar moeilijk getuige zijn.

School Chimpansee Haan Blog | Rowena Goes Ape (5)
>> Harry de Haan toen hij zijn leven nog niet zeker was

Gelukkig sprong Sander, die net zoveel van dieren houdt als van kinderen, hier meteen voor en stelde voor Harry juist te behouden in het dorp. Als een soort mascotte, die ze bij elk bezoek zouden kunnen begroeten. De chief van de gemeenschap vond dit gelukkig ook een goed idee en Harry werd per direct vrijgelaten.

School Chimpansee Haan Blog | Rowena Goes Ape (6-7)
>> Free Harry!

Hoe het nu met Harry gaat en hoe de school eruit ziet vertel ik jullie snel na mijn verblijf in Sierra Leone.