Projecten op het gebied van educatie en natuurbescherming zijn mogelijk nieuwe projecten in Sierra Leone die de Go Ape Foundation gaat ondersteunen.

Record aantal baby chimpansees gered

Bepakt en bezakt met rugzakken en zaklampen voor rangers, allerlei maten injectiespuiten voor de dierenarts en covid-testpakketten, waar een ernstig tekort aan is, vertrek ik deze maand weer naar Sierra Leone. Daar verblijf ik in het Tacugama Chimpansee Sanctuary om projecten te bezoeken die voor ondersteuning in aanmerking komen en waarvoor we fondsen willen gaan werven.

Met 115 geredde chimpansees – afgelopen jaar is een record aantal baby’s binnengebracht in het centrum – heeft Tacugama het financieel erg zwaar. En met de stijgende prijzen wereldwijd voor elektra, benzine, voedsel en medicatie wordt de situatie om het opvangcentrum te runnen langzamerhand onhoudbaar.

Educatie milieu aan leerlingen basisschool

Educatie Natuurbescherming Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> © Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Een van die projecten die de Go Ape Foundation graag wil ondersteunen is het milieu-educatieprogramma van het centrum. Tacugama ontwikkelde lesmateriaal voor basisscholen en in 2021 is het programma door de overheid van Sierra Leone opgenomen in het national curriculum vitae. Een mijlpaal! Tacugama is op dit moment bezig om het lesprogramma uit te rollen over alle basisscholen in het land. Ik zal dan ook een paar scholen bezoeken om te begrijpen waar mee wij ze kunnen ondersteunen.

Tussendoor ontmoet ik daar ook Sander de Kramer van de Sunday Foundation die vorig jaar een prachtige samenwerking is gestart met Tacugama; samen hebben ze een school opgericht in Loma Mountains National Park. Hiermee hebben kinderen in het gebied nu kans op een betere toekomst. En omgaan met natuur en dieren, dat wordt een van de basisvakken.

Lees hier ook het artikel dat Sander schreef over de samenwerking met Tacugama.

Educatie Natuurbescherming Blog | Rowena Goes Ape (2A)
>> Artikel van Sander de Kramer over de samenwerking met Tacugama

Natuurbescherming ondersteunen

Maar ook directe bescherming van de natuurgebieden is van groot belang, om de leefomgeving van chimpansees en andere wilde dieren te behouden. Tacugama helpt inmiddels bij de bescherming van drie van de vier nationale parken in Sierra Leone.

Daarom ga ik ook bespreken hoe we hun natuurbeschermingsprojecten verder kunnen  ondersteunen.

Educatie Natuurbescherming Blog | Rowena Goes Ape (3-4-5-6)
>> Vorig jaar bezocht ik al enkele projecten tijdens een uitgebreide ‘field trip’ met het outreach team van Tacugama © Rowena Goes Ape

Natuurlijk hou ik jullie weer via sociale media op de hoogte – als ik elektra heb en wifi 🙂

Wil je ons werk steunen?

Educatie Natuurbescherming Blog | Rowena Goes Ape (7)
>> Wees-chimpanseetjes in Tacugama © Rowena Goes Ape

De missie van Go Ape Foundation is om de chimpansee en hun leefgebied te beschermen. Chimpansees zijn nauw verwant met ons mensen en hun DNA komt voor 98,5% overeen. Hun voortbestaan wordt bedreigd door o.a. landroof t.b.v. palmolieplantages, illegale houtkap, mijnbouw en handel in wilde dieren. Daarom richten we ons op alle (onder)soorten chimpansees waarvan sommige al bijna zijn uitgestorven helaas.
Wij werken samen met Afrikaanse opvangcentra en ondersteunen kleinschalige projecten in West en Centraal Afrika waar ze leven.

Je kunt ons steunen door een donatie te doen of een chimpansee te adopteren. Klik daarvoor op één van de knoppen hieronder. Ontzettend bedankt voor je support!