“Dank je wel”, zei Wilson, Gorilla verzorger en hoofd educatie van het Limbe Wildlife Centre tegen me. Ik ging in Kameroen een dag met hem mee naar de “Family Nature Club” in Batoke, een dorpje net buiten Limbe, om een verslag te schrijven van het evenement. “Hopelijk bereikt jouw verslag veel mensen en begrijpen ze wat we proberen te bereiken in Kameroen. En waarom het zo belangrijk is. Het leven is moeilijk op dit moment”, zegt Wilson bedrukt. “De politieke en economische crisis waarin het land op dit moment verkeerd maakt veel kapot, maar we geven niet op. Voor onze kinderen, onze kleinkinderen en onze Gorilla’s en Chimpansees”.
Van Gorilla-verzorger tot leraar natuur en milieu
Wilson is hoofd Gorilla verzorger en hoofd educatie van het Limbe Wildlife Centre (LWC). Naast de dagelijkse verzorging van de geredde Gorilla’s geeft hij natuurles op 9 scholen, in 24 klassen. Samen met zijn educatieteam, dat ook dieren verzorgt in het centrum. Het ‘natuurprogamma’ loopt van september tot maart en aan het eind van het semester bezoeken de kinderen het opvangcentrum en leren ze het belang in te zien van de natuur voor zichzelf, hun omgeving en hun cultuur. Na afloop krijgen ze een natuur certificaat.
Daarnaast houdt het team elke zaterdag in het LWC een ‘Nature Club’ bijeenkomst voor kinderen die het centrum bezoeken. Elke week staat een natuuronderwerp centraal, zoals vervuiling door plastic, het heelal, welke dieren leven er in Kameroen, en eens per maand pakt het team dus groot uit. In Batoke, een dorpje net buiten Limbe.
Batoke Family Nature Club
De ‘Nature Family Club’ is eind vorig jaar door LWC in het leven geroepen voor alle inwoners van het dorpje Batoke. Eens per maand komen ze in het buurthuis van Batoke bij elkaar en vertellen Wilson en zijn educatieteam waarom het regenwoud zo belangrijk voor hun voortbestaan is, wat ze allemaal uit het regenwoud kunnen halen als ze in harmonie met hun omgeving leven zoals schoon water, medicijnen en een inkomen, En hoe belangrijk persoonlijke verzorging en een schone leefomgeving is.
Van jager naar boer
Met de inwoners van Batoke had het LWC al banden omdat ze groenten van hen afnemen voor de dieren. Voorheen jaagden de families van Batoke op wilde dieren zoals chimpansees en gorilla’s en verkochten ze het vlees op lokale markten. Maar sinds 10 jaar zijn ze door LWC ‘omgeschoold’ en verdienen ze hun boterham met het verbouwen van groenten voor LWC.
De kracht van eenvoud
Vervuild water, het ecosysteem, vervuiling door plastic, organisch groente verbouwen, alle grote onderwerpen kwamen aan bod op de Nature Family Club. Op een heel speelse en luchtige manier. Want het merendeel van de inwoners van Batoke is ongeschoold en bovendien is de middag een informatief ‘ uitje’ voor jong en oud.
En dat het een uitje was bleek al snel! Moeders en oma’s verschenen in hun allermooiste kleurige jurken, vaders met uitgelaten kinderen op hun schouders en stoere tieners. Ruim 100 inwoners kwamen luisteren en meedoen. En als er geen begrafenis was geweest in Batoke die dag, zouden er waarschijnlijk meer dan 200 mensen aanwezig zijn geweest. Het educatieteam was eigenlijk wel een klein beetje opgelucht dat niet heel Batoke was uitgelopen voor de Family Club. Het was al enerverend genoeg met 100 man en bovendien bloed verziekend heet die dag.
“In the ecosystem, let’s keep the animals safe”
Na het openingswoord van Wilson, startte de middag met een korte film over Kameroenezen die van gebruikte plastic flessen boten maken om te vissen. Daarna ging iedereen in groepjes uiteen voor diverse workshops. De kinderen maakten apenmaskers, de vrouwen armbandjes van gebruikte plastic flessen en oude lapjes stof, anderen luisterden aandachtig naar een les over het verbouwen van planten en het belang van een gezonde bodem en iedereen zong mee met Sony en Juda, die speciaal voor dit event een lied schreven: “In the ecosystem, let’s keep the animals safe”
Het deuntje zat nog dagen in mijn hoofd.
Mijn verslag van de dag in video
Stap voor stap
Bewustwording creëren onder de lokale bevolking, de jeugd inspireren en de inwoners handvatten geven om in harmonie met hun natuurlijke omgeving te kunnen leven. Het LWC houdt zich niet alleen bezig met de opvang van geredde wilde dieren. Hun educatieprogramma is indrukwekkend en groeit gestaag.
Het was erg inspirerend om te zien hoe geïnteresseerd de veelal ongeschoolde mensen waren op de educatiemiddag. Jong en oud deed mee, luisterde en stelde vragen.
Stapje voor stapje op weg naar een betere toekomst voor mens en dier.