Chimpansees blijken meesters te zijn in het gebruik van medicinale planten. Onderzoek heeft aangetoond dat zieke wilde chimpansees specifieke planten consumeren om hun gezondheid te verbeteren.

Nieuws over mensapen, vooral chimpansees, die planten gebruiken voor medische behandelingen is al eerder gerapporteerd. Recentelijk hebben onderzoekers in Indonesië ook een orang-oetan waargenomen die een plant gebruikte om een wond te genezen.

© CTV News

Tot nu toe was het echter moeilijk te bepalen of chimpansees zichzelf bewust medicatie geven door doelbewust planten te zoeken met eigenschappen om hun specifieke kwalen te behandelen, of dat ze toevallig medicinale planten consumeren. Om dit te onderzoeken, combineerde een team van onderzoekers gedragsobservaties van wilde chimpansees (Pan troglodytes) met farmacologisch onderzoek naar de mogelijk medicinale planten die ze eten. Ze observeerden het gedrag en de gezondheid van 51 chimpansees uit twee gemeenschappen in het Budongo Central Forest Reserve in Oeganda, die gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn in juni van dit jaar gepubliceerd In het tijdschrift PLOS one.

Het onderzoek

Onder leiding van Dr. Elodie Freymann van de Universiteit van Oxford, bestudeerden onderzoekers gedurende vier jaar wilde chimpansees in het Budongo Central Forest Reserve. Ze volgden het gedrag van zieke en gewonde chimpansees, verzamelden monsters en analyseerden deze op ziekten en infecties. Een bijzonder geval betrof een chimpansee met een gewonde hand die varens zocht en at. Die varens bleken ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Uit het onderzoek bleek dat bijna 90% van de onderzochte plantenextracten bacteriegroei remde en een derde natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen had. Alle onderzochte chimpansees herstelden volledig, wat het potentieel van deze ‘bosapotheken’ onderstreept.

Bosapotheken en biodiversiteit

Het gedrag van chimpansees onthult waardevolle kennis van de medicinale eigenschappen van planten. Dit werpt een nieuw licht op de ‘bosapotheken’ van tropische regenwouden, waar een overvloed aan potentieel geneeskrachtige planten te vinden is. Het behoud van deze biodiverse ecosystemen is essentieel. Niet alleen voor chimpansees, maar ook voor het behoud van kennis die kan bijdragen aan onze eigen gezondheid

Help je mee met een donatie?

Met jouw donatie steunt Go Ape Foundation een paar geweldige opvangcentra die niet alleen chimpansees in nood helpen, maar ook hun uiterste best doen om het leefgebied van deze dieren te behouden.

Bronnen: Mongabay, BBC en PLOS one.