Als een blije banaan fiets ik door de stad. Het is inmiddels 6 weken geleden dat we van het platteland naar Den Haag verhuisden en elke dag ontdek ik weer nieuwe groene initiatieven. Veggie, vega, palmolievrije en biologische eettentjes. E-scooters, rent-a-bikes, autoluwe en zelfs autovrije zones. Groene gevels, bloemrijke bermen langs de tramrails, wie had dat gedacht. Het was niet de reden om te verhuizen van de polder naar de stad, maar wat een welkome verrassing.

Ontspullen

Toen we besloten dat we eenvoudiger wilden gaan leven, pakten we het maar meteen groots aan. We verkochten onze vrijstaande prachtige poldermolen en kochten een ieniemienie appartementje in de stad. Al onze spullen hebben we weggegeven, zodat we straks alleen nog maar het hoognodige hoeven te mee te nemen naar Rotterdam, onze voorlopige eindbestemming. Tot die tijd mogen we wonen in een riant herenhuis van goede vrienden in Den Haag. Dat helpt natuurlijk niet echt als je moeten leren  wennen aan een tweekamer appartement, maar we genieten er desondanks volop van.

Toen we besloten om ons te ontdoen van zoveel mogelijk ballast – in de ruimste zin van het woord – verklaarden veel mensen ons voor gek. Je begint namelijk meestal klein en eindigt op z’n minst comfortabel in deze economie. Maar voor ons houdt comfortabel iets heel anders in. Namelijk vrijheid, bewust leven met zo min mogelijk spullen en – voor mij in het bijzonder – zoveel mogelijk geld en tijd om te doen wat mij drijft, mij inzetten voor de met uitsterven bedreigde mensapen en hun leefomgeving.

De wereld door een roze bril

Als ik nu weer witheet wordt van de nieuwsberichten over de steeds verder afnemende dier- en plantensoorten, wereldwijde ontbossing, overconsumptie en, niet zo ver van huis, onze misselijkmakende bio industrie, pak ik de fiets.

Fietsen is een genot hier, want overal zijn prachtige fietspaden waar de auto te gast is. De gemiddelde autorijder zal er minder blij mee zijn, want het zorgt wel voor een wirwar aan paden, eenrichtingsverkeer en niet altijd logische autoroutes. Maar he, dan moet je maar gaan fietsen.

En onderweg geniet ik dan van de groene initiatieven, groot en klein en zie ik de wereld weer even door een roze bril.

Stad Roze Bril Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Groene gevels (© Rowena Goes Ape)

 

Stad Roze Bril Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Das wel een heeel klein afvalzakje 😊 (© Rowena Goes Ape)

Initiatieven van onderop

Vorige week ontmoette ik al fietsend “Jantje de Veggie Doctor”. Een Surinaamse wetenschapper die niet alleen een super vega eethuisje heeft, maar ook nog eens al zijn producten zelf ontwikkeld in zijn eigen Foodlab. Om de hoek van Jantje zitten niet alleen mooie tweedehands- en vintage kledingwinkels maar ook “Veggies on Fire”, het enige restaurant in Nederland wat palmolievrij en met lokale producten kookt. En afgelopen weekend organiseerde Lush een beach clean-up in Scheveningen. Allemaal kleine initiatieven van onderop, van betrokken en bevlogen mensen. Die wat mij betreft de wereld een beetje beter maken.

Dank je wel Den Haag, inspiratie alom! Ik ben nu al benieuwd wat Rotterdam straks te bieden heeft.