Vijf meter lang en drie meter breed. Zo klein was het enige klaslokaal van een schooltje in het zuiden van Sierra Leone. Samen met drie leden van het educatieteam van Tacugama Chimpanzee Sanctuary bezocht ik verschillende scholen rondom Jaibui Island, om te zien hoe de leraren de milieueducatielessen geven en om met een klassikale vragenlijst te evalueren wat de kinderen het afgelopen semester hebben geleerd. We waren zelfs blij verrast over de positieve resultaten ondanks het gebrek aan faciliteiten.

kleinste schooltje van sierra leone
Het kleinste schooltje in Sierra Leone wat ik ooit heb gezien.


Natuur- en milieueducatie is een van de speerpunten van het opvangcentrum en hun lessen zijn zelfs opgenomen in het nationale curriculum! Go Ape Foundation financiert het milieueducatieprogramma voor het volgende semester in het Jaibui-district en het Tonkolilli-district, dus het was geweldig, nuttig en op zijn tijd ontroerend om met eigen ogen te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat op de scholen.

kleinste schooltje van sierra leone
Jaibui Island / Foto van Renato Granieri

Jaibui Island

Jaibui Island ligt in het Pujehun District in het zuiden van Sierra Leone. Pujehun District is een van de 16 districten van Sierra Leone en bevindt zich in de zuidelijke provincie van het land. Het ligt redelijk geïsoleerd en grenst aan de Atlantische Oceaan in het westen en aan Liberia in het zuiden. Het eiland zelf is omringd door de Moa-rivier en grenst aan het Gola Rainforest National Park in het oosten en Twai Island in het noorden. Het is een biodiversiteitshotspot met veel met uitsterven bedreigde diersoorten zoals pygmee-nijlpaarden, Diana-apen en uiteraard… chimpansees! Reden genoeg dus om dit gebied goed te beschermen en dit ook aan de jonge generaties mee te geven.

Ik was allang overtuigd van het belang van de natuur- en mileulessen van Tacugama, maar nu ik heb gezien met hoeveel passie ook in deze uithoek de leraren vertellen over het belang van hygiëne, het belang van bomen, wat je kunt verbouwen zonder de natuur te beschadigen en welke dieren er allemaal leven, ben ik nog meer onder de indruk van de inzet van de leraren. De kinderen zuigen de informatie op. Zelfs al zitten ze in een klaslokaal van vijf bij drie, met alle leeftijden door elkaar heen, de leraar spreekt alsof hij lesgeeft aan een hele collegezaal. Wat een inspiratie.

Bekijk hier een kort filmpje wat ik bij het kleinste schooltje maakte:

Pilotproject – Schoolbezoek aan Tacugama

Een nieuw onderdeel van het educatieprogramma is dat een selectie van de kinderen naar Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Freetown komt. Dat is best spannend, want de meeste kinderen komen hun hele leven hun dorp niet uit, laat staan dat ze zes uur reizen om naar Freetown te komen. Het is ook onderdeel van het programma dat Go Ape financiert, dus ik was blij dat ik bij de aftrap hiervan kon zijn.

kleinste schooltje van sierra leone
Schoolkinderen uit Tonkolilli District op een tweedaags bezoek aan Tacugama

Veertien timide kindertjes in de leeftijd van 9 tot 12 jaar kwamen na een halve dag reizen met de bus aan in het regenwoud vlakbij Freetown. Want daar, midden het het regenwoud ligt Tacugama Chimpanzy Sanctuary. Timide, omdat de kinderen in hun leven nog nooit buiten hun dorp waren geweest en nog nooit een bed, laat staan een wc, hadden gezien. Ze logeerden één nachtje in Tacugama, samen met wat leerkrachten.. In Tacugama mochten ze helpen het voer klaar te maken voor de chimps, gingen ze vogels spotten, werden ze verder getest op hun natuur- en milieukennis, maar er was ook veel ruimte om plezier te maken, samen te zingen, te tekenen en te eten. We zijn zelfs nog even met ze naar het strand gegaan. Nog een plek waar ze misschien nooit meer zullen komen.

Praktijkles

Het bezoek van schoolkinderen uit verafgelegen gebieden aan Tacugama Chimpanzee Sanctuary biedt hen en daarmee ook hun leefgemeenschap, een unieke kans om praktische kennis op te doen over natuurbehoud en milieubescherming, terwijl ze ook hun horizon verbreden door een wereld buiten hun dorpen te ervaren. Dit programma helpt hen de waarde van biodiversiteit te begrijpen en inspireert hen hopelijk om actieve beschermers van hun eigen omgeving te worden.


En daarom vinden wij bij de Go Ape Foundation milieueducatie van cruciaal belang. Het simpelweg opvangen van chimpansees is niet genoeg en misschien zelfs dweilen met de kraan open. Zonder bewustwording en educatie blijven de oorzaken van veel milieuproblemen bestaan. Milieueducatie inspireert kinderen en jongeren om beschermers van hun eigen omgeving te worden, waardoor we samen met hen de biodiversiteit kunnen behouden en een duurzame toekomst kunnen waarborgen.

Bekijk hier een kort filmpje dat ik maakte van het bezoek van de schoolkinderen:

Help je mee met een donatie?

Help ons hen te helpen. Met jouw donatie steunt Go Ape Foundation een paar geweldige opvangcentra die niet alleen chimpansees in nood helpen, maar ook hun uiterste best doen om het leefgebied van deze dieren te behouden.