LOMA in de spotlights: Giving Day for Apes 2021

Elk jaar rond deze tijd zetten we er nog een tandje bij. Dit jaar voor Loma Mountains National Park!

Samen met het team van Tacugama en enkele vrijwilligers hebben we een maand lang de tijd om fondsen te werven voor Tacugama via de wereldwijde campagne georganiseerd, genaamd Giving Day for Apes.

Dat doen we online via social media, met persoonlijke brieven aan supporters, bedrijven, natuurbeschermingsorganisaties en dierentuinen, emailcampagnes en – als de coronamaatregelen het toelaten – events in Freetown, Sierra Leone.

De campagne is gestart op 13 september en sluit op 12 oktober met DE grote dag, waarop alle deelnemende opvangcentra extra prijzen kunnen winnen. Meer over Giving Day for Apes lees je onderaan dit verhaal.

Bekijk hieronder de prachtige video over Loma – de toekomst van Tacugama (© GLOBIO – Apes Like Us)

Loma Mountains National Park

Waar we vorige jaren vooral fondsen wierven voor de verzorging van de 105 (!) geredde chimps in het opvangcentrum, besloten we dit jaar te campagne te wijden aan misschien wel het grootste project dat Tacugama ooit op poten heeft gezet: de bescherming van Loma Mountains National Park. Een natuurgebied in het noord-oosten van Sierra Leone.

Race tegen de klok

Het is niet een alleen een hot-spot op het gebied van biodiversiteit, maar er leeft ook de grootste groep van rond 1.000 wilde chimpansees van heel West en Centraal Afrika. Het gebied staat onder grote druk door ontbossing en stroperij, en de enige manier om dit aan te pakken is door inzet van rangers, educatie projecten, herbebossingsprojecten en versterking van de lokale gemeenschappen. Gemeenschappen die tot nu toe mede door hun ligging onbereikbaar zijn en daarom ook wel de ‘vergeten’ gemeenschappen van Sierra Leone genoemd worden.

In een eerdere blog schreef ik al eens over Loma. Die kun je hier nog eens nalezen.

Loma in the Spotlights Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Op bezoek bij een community bij het Loma Mountains National Park

Dit project was een van de redenen dat ik in Tacugama was eerder dit jaar. Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, foto’s en video’s te maken, Loma Mountains te bezoeken en te praten met de outreach medewerkers en rangers.

Deze maand vind je veel van dat materiaal terug op de social media platforms van mij en Tacugama.

Loma in the Spotlights Blog | Rowena Goes Ape (4-5)
>> Verzamelen van beelden en op pad met de rangers

Van chimp support naar natuurbescherming

Het is best een uitdaging om mensen te motiveren te doneren voor de bescherming een natuurgebied in plaats van voor een geredde chimpansees, dat wisten we vooraf al. Maar beschermen van natuurgebieden als LOMA is de enige manier om de alarmerende toestroom aan geredde baby chimps te stoppen en de nog in het wild levende te beschermen.

Van US$ 5,– voor het planten van 5 bomen, US$ 10,– voor 2 schoolboeken, US$ 25,– voor schoenen en regenpakken voor de rangers tot US$ 60,– per jaar voor de adoptie van een geredde chimpansee. Op deze speciale campagne pagina lees je hoe jij dit belangrijke project van Tacugama kunt steunen deze maand.

Heb je geen credit card of maak je liever geen geld over naar het buitenland?

Doneer dan HIER via mijn donatiepagina met iDEAL en zet Tacugama bij de opmerking. Op 12 oktober maak ik alle donaties tot die dag over. Net zoals vorige jaren : )

Wil je adoptie-ouder worden van bijvoorbeeld de jongste geredde chimp Celia of juist de oudste Tom?  Neem dan contact met me op!

Maak hieronder alvast kennis met Celia en Tom!

Logo Giving Day for Apes | Rowena Goes Ape

Meer over Giving day for Apes

Giving Day for Apes is een wereldwijde campagne georganiseerd door Arcus Foundation en gesponsord door de Global Federal of Animal Sanctuaries (GFAS). Met meer dan 50.000 US Dollars aan prijzengeld laat de organisatie 37 opvangcentra voor mensapen in Afrika, Azië en Noord Amerika op een vriendschappelijke manier met elkaar ‘strijden’ om zo goed en zoveel mogelijk bewustwording te creëren en fondsen te werven.

Ze sporen opvangcentra aan om creatief te zijn, hun supporters te activeren – door hen bijvoorbeeld eigen campagnes te laten verzinnen, kortom alles om hun talent effectief in te zetten. Bijzonder leerzaam dus voor de deelnemers.