“Rowenaaaaa, de donatie link werkt niet en de verzorger van Chimpansee Somebody durft niet te praten voor de camera”. Ik heb deze maand een hot-line met het Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone.

Tacugama Giving Day for Apes 2019 Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Vlnr Elisabeth, Mama P, Rowena Goes Ape en Andrea, november 2018 (© Rowena Goes Ape)

Gaan met die banaan

Ik riep meteen ‘JA’, toen Andrea me twee maanden geleden vroeg of ik de campagne voor Giving Day for Apes voor Tacugama wilde voeren. Andrea is de dierenarts en assistent manager van het opvangcentrum voor Chimpansees. Ik werkte daar vorig jaar een maand (lees ook hier een van mijn vorige blogs die ik daar over schreef) en weet dus hoe hard het kleine team werkt om het centrum te managen.

Als je tegenwoordig een opvangcentrum runt, gaat het allang niet meer alleen over het opvangen en rehabiliteren van dieren. Je moet personeel opleiden en aanhouden, onderhandelen met overheden, omliggende leefgebied beschermen, onderzoek naar diersoorten en biodiversiteit, de lokale bevolking versterken, opleiden en ze alternatieven bieden voor ontbossing voor landbouw en het jagen op (bedreigde) wilde dieren. Om maar een paar werkzaamheden te noemen : )

Om daarnaast ook nog eens een intensieve campagne te voeren is simpelweg gezegd geen doen. En daarom help ik ze, met liefde.

Tacugama Giving Day for Apes 2019 Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Giving Day for Apes Campaign voor Tacugama (© Design en Foto Rowena Goes Ape)

Giving day for Apes

Giving Day for Apes is een wereldwijde campagne georganiseerd door Arcus Foundation en gesponsord door de Global Federal of Animal Sanctuaries (GFAS). Met meer dan 50.000 US Dollars aan prijzengeld laat de organisatie 37 opvangcentra voor mensapen in Afrika, Azië en Noord Amerika op een vriendschappelijke manier met elkaar ‘strijden’ om zo goed en zoveel mogelijk bewustwording te creëren en fondsen te werven.

Ze sporen opvangcentra aan om creatief te zijn, hun supporters te activeren – door hen bijvoorbeeld eigen campagnes te laten verzinnen, kortom alles om hun talent effectief in te zetten. Bijzonder leerzaam dus voor de deelnemers, want, behalve belangrijk, fondsenwerving en bewustwording creëren is een vak apart en bijzonder tijdrovend werk.

Giving Day for Apes is gestart op 15 september en sluit op 15 oktober met DE grote dag, waarop de centra nog extra prijzen kunnen winnen als ze die dag bijvoorbeeld veel donaties krijgen of op een bijzondere manier betrokkenheid creëren.

Een kijkje achter de schermen

De grootste slag hebben we al geslagen de afgelopen week, namelijk samen het thema bepalen, waarna ik wervende en informatieve teksten kon gaan schrijven voor diverse platforms, waaronder hun eigen website (link) en al hun uiteenlopende netwerken.

En nu ‘instrueer’ ik ze, heel lomp gezegd, elke dag wat ze moeten doen ; ) en we hebben dagelijks contact.

Van het maken van een filmpje voor Facebook en Instagram tot het uitdelen van een flyer aan bezoekers, die ik voor ze maak.

De samenwerking leidt tot chaotische, hilarische en ook hartverwarmende momenten. Want wat doen ze vreselijk hun best om van deze campagne een groot succes te maken.

Tacugama Giving Day for Apes 2019 Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Modderstromen en een nieuw geredde baby Chimpanzee. Augustus was een rampzalige maand voor Tacugama (© Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Teamwork

Eigenlijk zou ik al een maand eerder met de voorbereidingen van de  campagne starten.

Hevige storm, regenval en modderstromen zetten het leven van het Tacugama team en de rest van Sierra Leone echter even op z’n kop. Verblijven moesten worden gerepareerd, een brug in het park stortte in, dagen zaten ze zonder elektriciteit en water. Veel Chimpansees werden ziek door het slechte weer en de baby’s hadden koorts en huidproblemen door de hoge luchtvochtigheid. Tot overmaat van ramp werd er ook nog een nieuwe baby Chimpansee binnengebracht om in het centrum te worden opgevangen, in een hele slechte conditie.

We hadden dus weinig tot geen voorbereidingstijd voor de ‘Giving Day’ campagne, maar wat avonden doorhalen en inzet van iedereen zorgde ervoor dat de campagne er nu staat, precies op tijd.

En dat sommige medewerkers zich ontpoppen als ware vloggers, das een bonus waar ik niet op had durven hopen! Zie hieronder de nieuwbakken Meester Vlogger Daniel Nahun van Tacugama over zijn favoriete Chimpansee in het centrum.

En nu jij nog : )

Tacugama zet dit jaar in op het verkrijgen van 365 nieuwe adoptie-ouders, Guardians oftewel ‘beschermers’  van 11 Chimpansees. Een aantal van mijn eigen ‘supporters’ heeft de afgelopen dagen al een Chimpansee geadopteerd. Fifo, het kleine meisje dat ik vorig jaar hielp verzorgen nadat ze werd binnen gebracht terwijl ik daar net voor een maand aan de slag was gegaan. Heel erg veel dank hiervoor.

Tacugama Giving Day for Apes 2019 Blog | Rowena Goes Ape (5)
>> Fifo, een van de 11 Chimpansees van het “Guardian Programma’ van Tacugama (© Design Rowena Goes Ape & Foto Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Bekijk hier de website voor meer informatie, doneer en word een beschermer/adoptie-ouder voor maar 40 USD voor een jaar – das minder dan 3 euro per maand, dus nog niet eens de prijs van 1 cappuccino bij die grote koffie keten!

Via deze link (klik hier) en help mee!

DANK VOOR JE DONATIE!