Over het belang van dit Groen Project van Limbe Wildlife Centre en andere succesvolle natuurbeschermingsprojecten die ik van nabij meemaakte vertelde ik onlangs op NPO Radio 5. In het radioprogramma Zin in Weekend van Sander de Kramer.
Luister hier naar het radio programma, vanaf 01:28:00 begint mijn gesprek met Sander.
De komende periode zal ik in mijn blogs verschillende projecten uitlichten. Projecten die ik zelf heb bezocht of waarbij ik op een andere manier betrokken ben.
Natuurbescherming en educatie
Een groot aantal opvangcentra voor wilde dieren doet tegenwoordig veel meer dan alleen dieren opvangen. Ze hebben ook natuurbeschermingsprojecten. Waarmee ze samen met de lokale bevolking wilde dieren en – ook hun eigen – leefomgeving beschermen. En milieu educatieprogramma’s, die ze op lagere scholen inzetten, om zo de toekomstige generaties het belang van natuurbehoud te leren. Super belangrijk, want alleen dieren opvangen is eigenlijk dweilen met de kraan open.
Maar de projecten zijn ook tijdrovend en ze kosten geld. En tijd en geld is nu net iets wat opvangcentra nauwelijks hebben. Toch zetten ze zich er met hart en ziel – en met succes – voor in, met als ultieme uitkomst: co-existentie tussen mens en dier.
In deze blog ga ik het hebben over een heel bijzonder project in Kameroen waarbij succesvol het eten van wilde dieren, ook wel ‘bush-meat’ genoemd, werd bestreden.
Het Groen Project van Limbe Wildlife Centre.
Naast ontbossing en de illegale handel in wilde dieren is het eten van bush-meat de grootste bedreiging voor het voorbestaan van veel wilde dieren zoals de mensaap.
In de stad Limbe in Kameroen was er zelfs een openbare markt voor bushmeat. Een hele gemeenschap van Batoke, dat is in de omgeving van Mount Cameroon National Park, werkte hier aan mee: de mannen jaagden op de dieren en de vrouwen verkochten het vlees op de markt.
In 2005 besloot het Limbe Wildlife Centre (LWC) – een opvangcentrum voor Gorilla’s, Chimpansees en andere primaten – hier iets aan te doen. En met succes. Niet alleen voor de mensapen maar ook voor de versterking van de positie van vrouwen in de samenleving, de zogenaamde ‘dragers’ van het project.
LWC leerde de vrouwen hoe ze op een duurzame manier wilde planten konden oogsten, die van grote voedingswaarde zijn voor onder andere gorilla’s en chimpansees. Samen met deze vrouwen zetten ze ook een systeem op, waarmee zij inmiddels de dieren in het center het hele jaar van groente kunnen voorzien. De families hebben nu een vaste bron van inkomsten. En het jagen in het nationale park is hierdoor in de afgelopen jaren met ruim 30% afgenomen.
Batoke Family Nature Club
In 2019 voegde LWC nog een element aan het project toe: educatie.
Elke maand organiseert het educatie team een evenement in Batoke voor het hele gezin. Ze leren er over watermanagement, plastic afval en composteren. En welke wilde dieren en planten er in hun omgeving leven – en waarom die beschermd moeten worden. Ik nam zelf deel aan een van de familie dagen in 2019 en maakte er een kort filmpje van.
Bekijk hieronder ook het verslag van LWC over het Groen Project.
Steun het Groen Project!
Dit jaar start LWC met een compost project om organische mest te leveren aan de Batoke gemeenschap. Op die manier kunnen ze hun landbouwactiviteiten nog duurzamer te maken.
Maar de corona pandemie is een harde klap en een financiële dreun voor bijna alle opvangcentra voor wilde dieren wereldwijd. Terwijl het juist nu zo belangrijk is om projecten zoals deze niet alleen voor te zetten en zelfs uit te breiden!
Steun is nú dus van nog groter belang!
Dank voor je support!
En ik zorg ervoor dat het geld rechtstreeks wordt overgemaakt aan LWC ten behoeve van het Groen Project.