Dat was nog even spannend. Een FaceTime gesprek met het Nederlandse TV programma Kassa (BNNVARA) organiseren vanuit Kameroen, Afrika. Over het ABP en hun schandalige investeringen in de palmolie sector. Maar op dinsdag 2 mei zat ik klaar om 14.00 uur Nederlandse tijd. In mijn zelf gemaakte jungle studio: twee telefoons – een met WIFI en een met 3 G – een tripod, ‘oortjes’ en een powerbank.
Earth calling Kameroen
Stroom, water en Internet zijn geen vanzelfsprekendheid in Kameroen. Maar gelukkig had ik ze die dag alle drie. Een half uur voor het interview stond ik nog als een dolle emmers met water te vullen, want als er water uit de kraan komt vul je zo snel mogelijk alle flessen, emmers en kannen die je maar kunt vinden. Het kan namelijk maar zo zijn dat je de daarop komende dagen geen water hebt. En ik moest natuurlijk mijn haar wassen en kammen. Ik kwam tenslotte op de Nederlandse televisie 😉
Achtervolgd door Palmolie
Eerder dit jaar besloot ik uit mijn ‘comfort zone’ te treden en eens een jaar niet naar Azië te gaan om te werken met geredde Orang-Oetans. Het werd hoog tijd dat ik eens naar het continent ging waar Gorilla’s en Chimpansees vandaan komen: Afrika.
300 Voetbalden per uur aan regenwoud tegen de vlakte
Ik had vooraf nog de hoop dat ik nu eens niet met palmolie geconfronteerd zou worden. In Indonesië is er namelijk geen ontsnappen aan: vlieg je over en rij je door Borneo dan zie je dat bijna al het regenwoud heeft plaatsgemaakt voor palmolieplantages.
Maar die hoop vervloog al snel toen ik in Kameroen vanaf het vliegveld in Douala naar Limbe reed. Kilometers lange velden oliepalmen dwars door bos en regenwoud.
En toen ik drie weken later ook nog eens werd benaderd door het TV programma Kassa om mijn mening te geven over het ABP en hun forse investeringen in de palmoliesector, wist ik het zeker: Palmolie achtervolgt me, waar ik ook heen ga.
De Orang-Oetan: het is 2 voor twaalf
Nu is het sowieso lastig om je ogen te sluiten voor wat de palmolie industrie aanricht, als je de kaalslag zelf hebt gezien. De lokale bevolking is zwaar de klos en dieren zoals de Orang-Oetan worden met uitsterven bedreigd.
Elke uur gaat er regenwoud ter grootte van 300 voetbalvelden tegen de vlakte, er blijft geen leefgebied meer over.
Allemaal voor onze koekjes, shampoo, pastasauzen en biobrandstof.
Lees ook mijn eerdere blogs hierover
En nu blijkt dat ook het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP (en 2 na grootste ter wereld!) grootschalig investeert in vernietiging van het regenwoud in Papua. MIJN pensioenfonds nota bene en ik heb niet de keus om over te stappen naar een ander fonds. Hoe bizar is dat?
Ik werd niet goed toen ik dat te horen kreeg en uitte mijn onvrede hierover via de sociale media. Dat werd opgepikt door de redactie van het Nederlandse consumentenprogramma Kassa en zo kwam ik in de uitzending terecht. Live vanuit Kameroen! Want daar werkte ik op dat moment als vrijwillig dierverzorger in het Limbe Wildlife Centre met geredde Gorilla’s en Chimpansees. Mijn interview wordt afgewisseld met beelden die ik zelf had opgenomen toen ik vorig jaar twee keer een maand in Borneo verbleef om te helpen in een Orang-Oetan opvangcentrum. Niet alleen beelden van die Orang-Oetans maar ook beelden van mij in die eindeloze en zwaar deprimerende palmolieplantages, waar je geen dier meer hoort omdat die er stomweg niet meer leven.
Ik ben woest en ik hoop dat mijn boodschap duidelijk is overgekomen.
ABP Kap ermee!
Bekijk hieronder het item over ABP en palmolie van de uitzending van Kassa op 5 mei jl.
Wil je ons werk ondersteunen?