Deze maand gaat er een documentaire in première waar ik erg naar uitkijk. “Unlocking the Cage” volgt een dierenrechten advocaat in zijn strijd  om de juridische muur neer te halen die dieren onderscheid van mensen. Onder andere chimpansees zouden beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld gevangenschap.

Krijgen chimpansees ‘mensenrechten’?

De documentaire  “Unlocking the Cage” volgt Steven Wise, advocaat dierenrechten in New York. Hij spant met zijn organisatie Nonhuman Rights rechtzaken aan om de chimpansee – tot nu toe een ‘ding’ zonder rechten – op te waarderen tot een ‘levensvorm’ met recht op wettelijke bescherming. Hiermee zou de chimpansee een rechtspersoon worden met het fundamentele recht om niet te worden opgesloten.

Chimpansees zijn ‘autonome’ wezens

De dieren waar Steven Wise voor strijdt slijten hun leven in eenzame opsluiting, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, als afgedankt circusdier of gewoon bij mensen thuis. Steven Wise bepleit dat chimpansees ‘autonome’ wezens zijn. Ze zijn intelligent, hebben zelfbewustzijn en complexe emoties zoals empathie. ‘Ze zijn in staat zelf te kiezen wat voor een leven ze willen leiden’, aldus Wise tegenover persbureau AP. En daarmee zijn het personen in de zin der wet.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.