Er ligt weer een mooi product in de winkel. Palmolie-vrije lippenbalsem gemaakt in een zero waste fabriek in Borneo. Net als de Regenwoudzeep zeep die ik vorig jaar meenam uit Borneo (zie hier wat ik daar over blogde), is de lippenbalsem gemaakt van Tengkawang-olie. Het is zelfs gemaakt in dezelfde fabriek als de zeep. Alleen heeft dit keer iemand anders het product in zijn koffertje meegenomen naar Nederland.

>> 30 kilo regenwoudzeep in mijn koffer mee naar Nederland (Foto: Rowena Goes Ape)

Tengkawang-olie

Tengkawang-olie is ook wel bekend als illipeboter; de samenstelling is vergelijkbaar met cacaoboter. Het is zacht voor de huid en beschermt ook tegen UV-A en UV-B straling. Tengkawang-olie smelt als het in contact met de huid komt en is daardoor geschikt voor het gebruik in zeep, lip- en bodybalsems, crèmes, make-up, crèmespoeling en zonnebrandmiddelen.

>> Tonnen Tengkawangvet klaar om te worden verwerkt tot zeep en lippenbalsem (Foto: Rowena Goes Ape)

>> De fabriek (Foto: Rowena Goes Ape)

Zero-waste Fabriek

In februari van dit jaar bezocht ik de fabriek, tijdens mijn project in Borneo voor geredde Orang-Oetans. Wil je meer weten over mijn project, dan vind je diverse verslagen op www.rowenagoesape.nl. De fabriek, die met een relatief kleine investering een hoge opbrengst oplevert, is ontwikkeld op basis van een zero waste-model. Afval en bijproducten worden niet verspild, maar opnieuw in het – productieproces – gebruikt. De pulp die overblijft na het persen van de noten dient bijvoorbeeld als diervoeder. De energie voor het droogproces komt uit een oven gestookt op resthout. Ook de bijproducten die dat oplevert, worden weer gebruikt. Zoals de houtskool voor bemesting en teer om hout te conserveren. Het te veel aan warmte van de oven wordt gebruikt om de noten en het resthout voor de oven te drogen.De fabriek geeft de Dajaks, de oorspronkelijk bewoners van het gebied in Borneo, weer middelen van bestaan. Het geld dat de Tengkawang-olie oplevert, wordt opnieuw geïnvesteerd onder meer in herbebossing van land waar door de grootschalige palmolieplantages al het regenwoud is verdwenen. En daarmee is de circel rond.

Uitgebreide informatie over de duurzame productie vind je hier.

>> Foto: ShoppingPrince

De lippenbalsem is er in vier geuren: sinaasappel, basilicum, venkel en citroengras/munt en is te koop bij ShoppingPrince in Den Haag. In de winkel en in hun webshop.

>> Foto: Rowena Goes Ape

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *