Ik sta al met één been in Sierra Leone. Eigenlijk al een tijdje, want er is iets aan het land wat me vreselijk fascineert. En nee, dat is niet alleen omdat het land de op een na grootste populatie wilde westelijke chimpansees heeft en een opvangcentrum voor geredde chimpansees., Tacugama Chimpansee Sanctuary.

Sierra Leone Een Been | Rowena Goes Ape (1)
>> Lokale schoolkinderen (Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Levenslust en moed

Ik ben niet de enige met een fascinatie voor Sierra Leone. Onderzoeksjournalist Tom Waes wijdde onlangs een hele televisie aflevering aan zijn bezoek aan het land. Zijn reisverslag staat in mijn geheugen gegrift. Lees ook mijn blog over die uitzending.

https://www.go-ape.nl/next-stop-sierra-leone/

Niet alleen was het erg grappig dat hij als een van de eerste bezoekers van het land na de Ebola crisis werd uitgenodigd om een potje te squashen met de President, zijn bezoek aan de overlevenden van de ziekte was ronduit ontroerend.

Levenlust en moed. Ik denk dat het dat is wat mij zo fascineert aan het land en zijn inwoners en wat zo goed naar voren komt in het reisverslag.

Crisis na crisis

Sierra Leone is een van de armste landen van de wereld. Het was nauwelijks bekomen van de gevolgen van een zeer gewelddadige burgeroorlog die meer dan tien jaar duurde toen in 2014 ebola uitbrak. Het land werd hermetisch afgesloten en pas in 2016 was het land ebola vrij verklaard en mochten er weer mensen in en uit. Tussendoor teisterden grote overstromingen het land. En toen kwam de volgende klap. In 2017 werd Freetown en omgeving – het gebied waar ik nu aan de slag ga – getroffen door enorme modderlawines. Duizenden mensen kwamen om, werden ziek, dakloos en verloren familieleden.

Sierra Leone Een Been | Rowena Goes Ape (2)
>> Omslag boek “Chief Ouwe Dibbes” van Jochem Davidse over Sander de Kramer, Volksheld in Afrika met voorwoord van Hugo Borst

Nederlandse volksheld in Sierra Leone

Nederland heeft geen historische of diplomatieke band met Sierra Leone en heeft zelfs veel ambassades weggehaald uit heel West-Afrika. Nederlanders gaan nauwelijks naar Sierra Leone op vakantie. En toch is Sierra Leone de laatste tijd regelmatig in het nieuws in Nederland. Er is namelijk een Nederlander die de harten van de bevolking van Sierra Leone heeft gestolen. Hij is zelfs als eerste blanke ooit als “Chief” benoemd, een belangrijke functie in de Afrikaanse samenleving.

Onderzoeksjournalist Sander de Kramer aka Chief Ouwe Dibbes helpt al jaren weeskinderen in Sierra Leone. Toen In 2007 het Afrikaanse land door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot de slechtste plek op aarde bezocht hij het land in eerste instantie uit journalistieke interesse. Hier kwam hij oog in oog te staan met de piepjonge kindslaven die in de diamantmijnen van het straatarme land meedogenloos werden uitgebuit,. Hij besloot de kinderen hoogstpersoonlijk te gaan redden. En met succes. Niet alleen de weeskinderen in de diamantmijnen, maar ook talloze andere kansarme Afrikanen kregen dankzij de eigenzinnige Rotterdammer een beter leven. Wat een held.

Tot mijn grote verassing reageerde Sander deze week op een bericht van mij en ontmoeten we elkaar komende vrijdag in het rescue center. Hij support Tacugama al jaren door er geregeld groepen geïnteresseerden naar toe te brengen. Ik kan niet wachten!

Meer over het werk van Sander en zijn meest recente boek “ Chief Ouwe Dibbes” (met voorwoord van Hugo Borst) vind je op https://www.sundayfoundation.nl/.

Sierra Leone Een Been | Rowena Goes Ape (3-4-5)
>> Geredde chimpansees, Kinderen die les krijgen over het milieu en de Ferries naar Freetown (ziet er lekker georganiseerd uit hihi) (Foto’s: Tacugama & Tripadvisor)

Chimpansees geen prioriteit

Morgenavond kom ik aan in Freetown. Ik reis direct door met een boot en een auto die aan de andere kant van de rivier op me wacht naar het Tacugama Chimpanzee Center waar ik een maand aan de slag ga met de verzorging van geredde chimpansees en educatie van jonge schoolkinderen.

Chimpansees zijn geen prioriteit in Sierra Leone. Door ontbossing en jacht staan ze nu op het randje van uitsterven. Ik hoop de komende maand een waardevolle bijdrage te kunnen leveren en jullie virtueel mee te nemen.

Bronnen

Trouw

Sunday Foundation

Tacugama Chimpanzee Sanctuary