Een overdosis aan inspiratie. Dat verwacht ik volgende week op te doen bij het TEDx evenement in Veghel. Meer dan 16 sprekers vertellen daar over onderwerpen als duurzame energie, de verspilling en de kwaliteit van ons voedsel, de inrichting van onze samenleving en last but not least is daar Willie Smits, die er vertelt over zijn herbebossingsprojecten in Indonesië.

Wat is TEDx?

TED is een Amerikaanse non profit organisatie die mensen een platform biedt voor ideeën die het waard zijn om gedeeld te worden. De x staat simpelweg voor vrijwillig. Alle talks worden gefilmd en online gezet. Zo bereiken de inspirerende TED-talks een miljoenenpubliek.

Willie Smits

De meeste (Nederlandse) mensen kennen Willie vanwege zijn opvangcentra voor Orang-Oetans en andere wilde bedreigde dieren. Zelf heb ik vorig jaar in een door hem opgezet opvangcentrum in Sulawesi gewerkt, Tasikoki Wildlife Rescue Center. Daarover heb ik een eBook geschreven dat je hier GRATIS kunt downloaden.

Maar zonder bos is er ook geen toekomst voor de orang-oetan. Daarom ontwikkelt en werkt Willie al jaren keihard aan diverse herbebossingssystemen en duurzame landbouwprojecten

>> De kaalslag van het regenwoud voor palmolieplantages, op foto vastgelegd door Willie Smits

Herbebossing

Sinds 2001 bestrijdt Willie met zijn Masarang Stichting ontbossing, uitsterven van dieren en kinderarmoede. Activiteiten die in Indonesie plaatsvinden, maar ons uiteindelijk allemaal raken. Zo leidt de ontbossing die er gaande is, o.a. door branden, tot enorme CO2-uitstoot met grote gevolgen voor de klimaatverandering en het milieu.

Willie Smits plant nieuw bos aan in verschillende delen van Indonesië, met name in Borneo en Sulawesi. Hij doet dit op stukken land die volkomen zijn kaalgeslagen door eerdere houtkap of brand. Dit soort land is waardeloos voor mens en natuur. Willie heeft een procedé ontwikkeld waarmee hij in een aantal jaren het bos kan laten terug groeien. Na 5 jaar staat er dan al een behoorlijk bos. En daarmee keert ook het ecosysteem en de diversiteit van planten en dieren terug.

De suikerpalm

Maar zijn herbebossing gaat verder. Om de opbrengst van het bos voor de mens en uiteindelijk ook de natuur te verhogen plant hij suikerpalmen aan binnen het bos, naast andere gewassen zoals fruitbomen, koffie en bamboe die ook een opbrengst leveren voor de lokale bevolking. De suikerpalm, een gewas waarin Willie waarschijnlijk ’s werelds grootste expert is, neemt een centrale rol in in Willie’s herbebossingprogramma’s.

Lees ook:
De suikerpalm fabriek van Willie Smits, deel 1: een alternatief voor de palmolie plantages
De suikerpalmfabriek van Willie Smits, deel 2: herbebossing en lokale werkgelegenheid

Ik heb Willie Smits nu al een aantal maal ontmoet en horen spreken en ik heb regelmatig contact met het bestuur van zijn Stichting Masarang International. Dan wordt er gesproken over de toestand waarin de regenwouden van Indonesië verkeren, zijn geliefde Orang-Oetans, de stammen met wie hij samen het bos probeert te beschermen en zijn baanbrekende herbebossingsystemen. Het is bijna niet te bevatten dat 1 persoon zoveel kan bedenken en ook zelf uitvoert, met een klein team van medewerkers en de lokale bevolking van West-Kalimantan en Sulawesi.

En natuurlijk vertel ik jullie in een volgend blog hoe ik 10 juni heb ervaren. Ik kan niet wachten totdat het zo ver is!

In dit prachtige filmpje legt Willie Smits uit wat hij doet.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.