Ongeveer elk uur check in WhatsApp. Want het is zover. De eerste drie Orang-Oetans van het Sintang Orangutan Center zijn op weg naar het Betung Kerihun Regenwoud in West Kalimantan, Borneo. Op weg naar hun vrijheid! As we speak!

Een barre tocht van 15 uur

Alexandra Vosmaer van het Sintang Orangutan Center (SOC) is mee op deze tocht en houdt me zo goed als mogelijk op de hoogte. In het gebied zelf heeft ze geen bereik, maar zodra ze weer in de bewoonde wereld is hoor ik meer.

Vrijheid voor drie Orang-Oetans Blog | Go-Ape (1-2)
>>L-Dierenarts en projectleider van de vrijlating Vicktor en ik , met de auto op het vlot
>>R-Nurdiana We, Ik, Alexandra en Vicktor op expeditie (Foto’s: Rowena Goes Ape)

Vorige maand ploeterden we nog samen door het regenwoud van Betun Kerihun National Park, met een team van het SOC. Het was een laatste controle van het gebied en de ‘finishing touch’ van het basecamp, van waaruit de vrijgelaten Orang-Oetans straks gemonitord worden.

Met beperkte uitrusting (2 I-phones en 3 powerbanks ) maakten we toen dit filmpje. We zijn er zelf best trots op!

In het filmpje zie je de tocht die de drie Orang-Oetans nu maken. Helemaal vanuit Tembak naar Betung kerihun National Park. Een reis van ruim 15 uur met de auto en de boot, om uiteindelijk in een omgeving te komen die zo goed is afgesloten van de buitenwereld, dat de orang-oetans hier in vrijheid kunnen leven.

Geslaagd voor de bosschool

Vrijheid voor drie Orang-Oetans Blog | Go-Ape (3-4-5)
>> Jojo, Juvi and Cemong ready for release (Foto’s: Sintang Orangutan Center)

Jojo, Juvi en Cemong zijn de eerste drie Orang-Oetans van het SOC die de bosschool succesvol hebben afgerond en nu klaar zijn voor een leven terug in de wildernis. “ Het Betung Kerihun National Park is ruim 800.000 hectare groot en het gebied waarin de dieren worden vrijgelaten ruim 60.000 hectare groot en omringd met water”, vertelt bioloog Nurdiana We me terwijl ik hem interview op de boot op weg naar de vrijlatingslocatie.

Vrijheid voor drie Orang-Oetans Blog | Go-Ape (6)
>> Interview met Nurdiana We (Foto: Rowena Goes Ape)

Nurdiana werkt voor het SOC, heeft mede het team opgeleid wat straks de dieren gaat monitoren en is vanaf het begin betrokken bij het vrijlatingsproces. “ Uiteindelijk kunnen in dit gebied een groot aantal Orang-oetans vrijlaten. Al heeft elke Orang-Oetan wel 150 hectares nodig om zich in te kunnen bewegen. Het gebied is volledig onderzocht om te bekijken of het ‘ orang-oetan proof’ is op voedsel, flora, fauna, veiligheid. – en goedgekeurd”.

Teamwork

De release is echt teamwork! De eerste maanden worden de orang-oetans gemonitord door een team van het SOC wat hier special voor is opgeleid. Niet alleen heeft het team van ongeveer 15 man geleerd hoe ze met de apparatuur moeten omgaan om de dieren te volgen, maar ook hoe ze moeten overleven in de wildernis, Er zijn wel enkele taken verdeeld. Zo gaat een deel van het team observeren, anderen gaan de data analyseren, er is 1 dierenarts en er zijn twee jongens die de boten kunnen besturen. Want dat is best een kunst in de snel stromende rivieren in het regenwoud. Ik mocht een weekje met het team doorbrengen in hun ‘ basecamp’ en samen met hun back to basic leven. Hun energie en team spirit is overweldigend. Zo overweldigend dat het me terug in Nederland een paar weken heeft gekost om weer te aarden. En dat is me nog nooit eerder overkomen. Zoveel indrukken en avonturen, ik vertel er graag in een andere blog meer over. Als ik dan niet al weer terug ben in Borneo. Want ik ben altijd welkom om bij een volgende vrijlating aanwezig te zijn. Hartverwarmend toch?

Vrijheid voor drie Orang-Oetans Blog | Go-Ape (7-8-9-10)
>> Even een tukkie doen in basecamp >> Zelf gevangen (vis) en geplukt (groente) avondeten
>> Uitrusten op de release site na een voettocht van 4 uur >> Laatste check in het regenwoud
(Foto’s: Rowena Goes Ape)

Deze week volgen er diverse berichten en misschien ook wel filmpjes op de Facebook en Instagram van Sintang Orangutan Center. Misschien vind je het leuk om die te volgen.

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *