Daar sta ik dan, op een palmolie plantage midden in Borneo. Een gebied dat ooit regenwoud was.
Ik was er al eerder dit jaar doorheen gereden, tijdens mijn vorige project dat ik voor het opvangcentrum voor geredde Orang-Oetans in Borneo deed, dus de ergste schok had ik al gehad.
Stel je eens voor, 3 uur non stop op de motor door monotone palmolie plantages met keurig in rijen geplante boompjes, geen dier te zien, geen andere begroeiing, geen geluid van vogels. Helemaal niks. Ik ben geen activist, maar het is best moeilijk om hier niet verschrikkelijk kwaad van te worden en keihard actie te gaan voeren tegen deze in mijn ogen misdadige praktijken.
Twee voor twaalf voor het regenwoud
Het is mens- en dieronterend wat de palmoliebedrijven en al hun afnemers zoals Unilever, Procter & Gamble, Nestlé en Colgate-Palmolive veroorzaken en vernietigen voor eigen winstbejag. De Orang-oetan staat inmiddels op het randje van uitsterven. Troosteloze vlaktes, ontroostbare mensen en honderdduizenden zieken door rook zo dik als soep. Want om palmolieplantages aan te leggen wordt de boel opzettelijk eerst in de fik gestoken. En duurzame palmolie?
Zolang er voor zogenoemd duurzame palmolie, bossen worden gekapt, drinkwater wordt vergiftigd, dieren worden vermoord en diersoorten uitsterven, geloof ik niet in duurzame palmolie. De bomen gedijen alleen in een monocultuur wat de biodiversiteit aantast, de plantages hebben een ongelofelijke hoeveelheid kunstmest en pesticides nodig en mensenrechten van de locale bevolking worden nog steeds op grote schaal geschonden. Lees ook het artikel van de NOS Palmolie: De lelijke werkelijkheid achter jouw boodschappen met daarin ook een korte video die die lelijkheid goed uitlegt.
(In) 1 maand palmolie vrij
Ik kan bijna niet geloven dat de hot shots van al de grote companies zoals Unilever ’s nachts niet wakker liggen van de ellende die ze aanrichten, hoewel hun aandeelhouders vast tevreden zullen zijn … Maar ik krijg die afschuwelijke beelden nauwelijks van mijn netvlies. Maar goed. Hoe geef je hier nu een positieve draai aan? Want wie mijn posts op social media of blogs leest, weet dat ik – ondanks de ellende die ik regelmatig zie en meekrijg – op een positieve manier probeer iets mee te geven aan de lezer en in dit geval ook aan mezelf.
En zo werkt ook het team van Palmolie-vrij, waarmee ik eerder dit jaar samen met Milieudefensie aan Minister Kamp ruim 5000 hand geschreven brieven wilde aanbieden. Brieven van bezorgde inwoners van Nederland tegen ontbossing door palmolie, die de minister helaas weigerde in ontvangst te nemen. Zie hieronder mijn pleidooi bij het Binnenhof waar ik mijn brief toen wel aan een aantal Tweede Kamerleden heb kunnen aanbieden.
Palmolie vrij Challenge
Met een interactieve challenge daagt PalmolieVRIJ je uit vanaf vandaag, 1 november, een maand lang palmolievrij te leven. Hiermee wil PalmolieVRIJ je laten ontdekken in hoeveel alledaagse producten palmolie wordt gebruikt en hoe je je eigen palmolieverbruik kunt verminderen. Ook besteden ze aandacht aan de alternatieve olien die in palmolievrije producten verwerkt zijn. Als je je aanmeldt ontvang je elke ochtend een nieuwsbrief en er is een speciale Facebook pagina gemaakt waar vanaf vandaag allerlei informatie op komt te staan en waar deelnemers elkaar kunnen helpen met producten en recepten.
Een positieve actie op een bijzonder rampzalig gebeuren. Ik hou ervan en ik hoop julllie ook.
Doe mee met de uitdaging en red het regenwoud!
Hier vind je er meer informatie over.
Mocht je h’m gemist hebben: hieronder mijn oproep voor de challenge vanuit Borneo