Terwijl ik dit schrijf rijdt er een auto dwars door het regenwoud van Borneo naar een klein dorpje in West-Kalimantan om zeep te bestellen. Palmolievrije regenwoudzeep, gemaakt door de bewoners van Tembak, een dorp in het binnenland van Borneo. Het is ook de plek waar het oefenbos van de jonge geredde orang-oetans ligt, waar ik onlangs geld voor heb ingezameld. Lees hier meer over deze Red de Orang-Oetan Actie.
>> Fundraising door Rowena voor het SOC, eerder dit jaar (Foto: SOC)
ShoppingPrince
ShoppingPrince, een conceptstore in Den Haag waar ik al een tijd mee samenwerk, is de eerste fysieke winkel in Nederland die straks deze regenwoudzeep gaat verkopen. En daar ben ik echt super blij mee. De zeep is in deze winkel helemaal op zijn plaats. ShoppingPrince is namelijk een conceptstore die vooral duurzame en verantwoorde producten verkoopt. De opbrengst van de zeep gaat regelrecht naar de duurzame herbebossingsprojecten van de Masarang Stichting van Willie Smits, waar de zeepfabriek er een van is. Het zijn allemaal projecten die de leefomgeving van de lokale bevolking en die van de overige bewoners van het regenwoud, zoals de Orang-Oetan, beschermen.
>> Dirk-Jan Oudshoorn, Manager van Masarang (links) met de lokale werknemers van de fabriek en Una met een stuk regenwoud zeep (Foto: Masarang)
Masarang regenwoudzeep
De zeep wordt gemaakt van de noten van de Tengkawangboom. Bosbouwkundige en natuurbeschermer Willie Smits heeft een fabriek ontwikkeld waar de lokale bevolking van de noten van de Tengkawangboom allerlei producten maakt, waaronder de regenwoudzeep. In de fabriek drogen de werknemers de noten en persen ze er olie en het vet uit. Het restproduct gebruiken ze als natuurlijke mest of als voedsel voor de dieren. De olie is een prima alternatief voor palmolie. En het vet? Daar maken ze dus zeep van.
>> Het productieproces (Foto: Masarang)
Alternatief voor oliepalmen
De Tengkawangboom is in tegenstelling tot de oliepalm voor het regenwoud niet verwoestend, omdat de boom in een divers bos groeit. Oliepalmen dulden geen andere planten of bomen om zich heen (monocultuur). Voor de aanleg van palmolieplantages in het tropisch regenwoud wordt elke 2 seconden een stuk bos zo groot als een voetbalveld gekapt. Meer informatie over palmolie en alternatieven van Willie Smits vind je hier (deel 1) en hier (deel 2).
Zodra de zeep in ShoppingPrince is aangekomen, vertel ik jullie uitgebreid over de ingrediënten, het productieproces en op welke manier deze zeep bijdraagt aan betere leefomstandigheden van mens en dier en bescherming van het regenwoud.
Orangutan Rescue
Kan je niet wachten om de zeep uit te proberen? De regenwoudzeep is online te bestellen bij Orangutan Rescue, een Nederlandse stichting verbonden aan Willie Smits, die vanuit Nederland de Orang-Oetan en zijn leefgebied in West-Kalimantan beschermt. Vandaag help ik Orangutan Rescue een dag in de Apenheul, waar zij deze zomer een aantal dagen een informatiestand hebben om de bezoekers te vertellen over het opvangcentrum voor jonge verweesde Orang-Oetans in West-Kalimantan. Ik vertel daar binnenkort meer over, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom vandaag in de Apenheul. We staan, hoe kan het ook anders, bij de Orang-Oetan verblijven.
>> De stand van Orangutan Rescue in de Apenheul (Foto: Orangutan Rescue)
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.