Tacugama sluit weer haar deuren door de pandemie

Ik krijg net het bericht dat het chimpansee opvangcentrum in Sierra Leone haar deuren opnieuw moet sluiten vanwege oplopende corona cijfers. Dat is informatie waar ik direct wat mee moet doen, omdat ik alle sociale media accounts voor Tacugama beheer en de dagelijkse posts en andere communicatie verzorg.
Een taakje erbij sinds het uitbreken van de pandemie vorig jaar en het ‘loopt zo lekker’ dat ik er waarschijnlijk nooit meer van afkom 😉

Giving Day for Apes

Pandemie Blog 1024px | Rowena Goes Ape (1)
>> Foto shoot … © Rowena Goes Ape

Inmiddels spendeer ik ongeveer de helft van mijn tijd als ik in Sierra Leone ben aan het maken van filmpjes en foto’s, die ik de rest van het jaar voor sociale media en fondsenwervingscampagnes gebruik. En het loont. Zo haalden we (het team ter plaatse en ik) in september een record bedrag binnen tijdens de wereldwijde ‘Giving Day voor Apes’ campagne. Al het geld uit deze campagne wordt deze keer ingezet voor de bescherming van de 1500 (!) wilde chimps in Loma Mountain National park. Lees hier de blog die ik eerder over de campagne en Loma schreef.

Pandemie Blog 1024px | Rowena Goes Ape (2-3-4-5)
>> Foto’s ten behoeve van de Giving Day for Apes campagne

Samenwerking met de Sunday Foundation

Ondanks alle beperkende maatregelen tijdens de pandemie kon ik dit jaar ‘gewoon’ doorwerken. Zo ook In Sierra Leone, waar ik altijd koste wat kost probeer vast te houden aan een strak programma. Totaal zinloos, dat weet ik inmiddels wel, want weinig verloopt daar volgens plan 😉 Maar goed, er is zo veel te doen in en rond het centrum, dat je zonder plan al snel als een kip zonder kop rond loopt.

Dus ik blijf het proberen. En gaat er iets niet door, dan weet ik dat er altijd wel iets zinvols voor in de plaats komt. Zo zou ik in november met Sander de Kramer van de Sunday Foundation en een delegatie van Tacugama een school bezoeken in Loma Mountain National Park. Een school die Sunday in samenwerking met Tacugama opricht. De vele regen die er de weken ervoor was gevallen maakte de wegen echter onbegaanbaar, dus dat stellen we uit tot het voorjaar. In plaats daarvan bezochten we samen andere scholen van de Sunday Foundation voor kansarme kinderen. Indrukwekkend, ontroerend en zo hard nodig!

Pandemie Blog 1024px | Rowena Goes Ape (6-7)
>> Samen met Sander in Sierra Leone en bij een school gesticht door de Sunday Foundation © Rowena Goes Ape

Stichting AAP

In Nederland was het ook bij Stichting AAP behoorlijk aanpoten. Regelmatig viel er een verzorger uit vanwege corona en sprong ik bij. Ook werden er maar liefst drie nieuwe chimps gered uit een circus in Frankrijk. Dat dat nog nodig is in deze tijd, gaan mijn pet te boven.

Pandemie Blog 1024px | Rowena Goes Ape (8-9-10)
>> Vanaf linksboven met de klok mee: Tino, Yimmy en Congo © Stichting AAP

2022 – Hopelijk het jaar zonder pandemie

2021 was wederom een jaar waarin ik meer chimps dan mensen heb gezien.
Dank jullie wel voor de support die jullie me ondanks jullie eigen zorgen gaven.
Dit jaar was vast voor velen van jullie niet eenvoudig en de toekomst is nog steeds onzeker. Laten we hopen dat we binnenkort weer wat normaler kunnen leven, zonder lockdowns door nieuwe varianten.

Hoe dan ook wens ik jullie in ieder geval een liefdevol en vooral gezond 2022 toe!