Maar liefst 23 Afrikaanse opvangcentra voor primaten zijn aangesloten bij de Pan African Sanctuary Alliance (PASA). Hiermee is PASA de grootste vereniging voor opvangcentra van primaten van heel Afrika.

PASA Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Infographic van de aangesloten opvangcentra (© PASA)

PASA – Pan African Sanctuary Alliance

Van trainingen voor dierverzorgers, netwerken, uitwisselen van kennis over het bouwen van veilige verblijven, ziektepreventie, financiële planning en sociale media, workshops over fondsenwerving en het aanvragen van subsidies tot en met het versterken van het management. PASA ondersteunt, adviseert en versterkt de aangesloten centra op alle denkbare terreinen. Eens per jaar komen de directies van de centra bijeen voor een vierdaagse  “Strategic Development Conference”.

Ik ben er dit jaar bij om voor PASA (video) verslag te doen van de conferentie. Op een verrassende locatie, namelijk tussen de geredde leeuwen en tijgers van Stichting Vier Voeters oftewel Four Paws in Lionsrock in Zuid-Afrika.

Van opvangcentrum naar natuurbeschermingsorganisatie

Alle facetten van het managen van een opvangcentrum komen aan bod tijdens de strategische bijeenkomst. En dat zijn er nogal wat, want als je tegenwoordig een opvangcentrum runt dan gaat het allang niet meer alleen over het opvangen en rehabiliteren van dieren. Een professioneel opvangcentrum runnen houdt in veel personeel aanhouden en opleiden, educatie van de lokale gemeenschap, onderhandelen met (lokale) overheden, het beschermen van het leefgebied van de dieren- en de lokale bevolking, onderzoek naar biodiversiteit en het versterken van de bevolking door ze duurzame alternatieven te bieden voor ontbossing voor landbouw en het jagen op (bedreigde) wilde dieren. Om er maar een paar te noemen : )

En dat met hele beperkte middelen en vaak veel tegenslagen. Neem de Ebola uitbraken in Congo bijvoorbeeld en de vele bosbranden die momenteel woeden in Afrika.

Samen met de lokale gemeenschap – join the Tacugama movement

Als je kunt, bekijk dan eerst even het filmpje (hierboven © National Geographic) van Bala Amarasekaran dat ik al eerder deelde in een van mijn blogs. Bala is de oprichter en directeur van het Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone waar ik vorig jaar werkte. Bala legt namelijk op een fantastische manier uit wat zijn organisatie, naast het opvangen en rehabiliteren van geredde chimpansees doet en waarom dit zo belangrijk is.

PASA Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Groepsfoto PASA, november 2019 (© PASA)

Razende reporter

Tacugama was vorig jaar de host van de strategische conferentie. En ik was precies in de periode aan het werk in het opvangcentrum en mocht van Bala de conferentie bijwonen.

Ik voelde me best nietig in dit gezelschap van managers dat zich met hart en ziel, dag en nacht, inzet voor primaten, de lokale bevolking en hun leefomgeving. En bijzonder dankbaar, dat ik hier deel van mocht uitmaken. Ik heb er vreselijk veel van opgestoken. En dat was ook de reden om de uitnodiging van PASA meteen te accepteren om dit najaar Lionsrock te komen. En ze te helpen met het maken van een video verslag van de conferentie. Over ‘Great Apes’ tussen de ‘Big Cats’.

Over Lionsrock en de verdere invulling van mijn verblijf daar vertel ik je snel meer.

PASA Blog | Rowena Goes Ape (4)
>> Lionsrock, een reservaat voor geredde katachtigen in Zuid-Afrika (© Viervoeters)