Over 2 dagen vertrek ik naar het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, waar ik op verzoek een aantal projecten ga doen. Limbe Wildlife Centre vangt onder meer Gorilla’s, Chimpansees en Drills op.

Symptoombestrijding

Bedreigde wilde dieren ‘alleen’ opvangen en rehabiliteren zou slechts symptoombestrijding zijn. Daarom is het van groot belang om met de lokale bevolking en leiders samen te werken. Ze economische alternatieven te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van duurzame landbouw en ze bewust te maken dat het in standhouden van het leefgebied van wilde dieren w.o. mensapen ook voor hun belangrijk is. En uitleggen dat ze daarom ook niet meer op wilde dieren moeten jagen om ze op te eten of als huisdier te verkopen.

Dit laatste is in Kameroen nog aan de orde van de dag. Gorilla’s en Chimpansees worden nog op grote schaal gegeten, waardoor ze op het randje van uitsterven staan.

Limbe Wildlife op de valreep Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Een van de succesvolle projecten van LWC, het Groen Project, waarbij families geen wilde dieren meer bejagen en verkopen maar nu groente verbouwen en dit verkopen aan het opvangcentrum (© Limbe Wildlife Centre)

 

Limbe Wildlife op de valreep Blog | Rowena Goes Ape (2) nature club
>> Het educatieproject van LWC waaraan ruim 1,100 kinderen deelnemen. Op scholen maar ook in het centrum, waar elke week een ‘Nature Club’  wordt georganiseerd (© Limbe Wildlife Centre)

Educatie en communicatie

Komende maand ga ik in het Limbe Widlife Centre (LWC) in Kameroen samen met het educatieteam werken aan diverse programma’s en campagnes om de bewustwording onder de bevolking te helpen vergroten.

Limbe Wildlife op de valreep Blog | Rowena Goes Ape (3)
© Limbe Wildlife Centre

Daarnaast werk ik zij aan zij met de manager communicatie en fondsenwerving. Van grote campagnes tot aan dagelijkse tijdrovende communicatie werkzaamheden, zoals het maken van content voor social media.

In de spotlights: Ghaa

En ‘ last but not least’  assisteer ik bij de samenvoeging van Mayos en Ngambe, twee chimpansees bij Ghaa, een mannelijke chimpansee waar ik graag even de spotlights op zet. Het is namelijk een heel bijzondere chimpansee.

Limbe Wildlife op de valreep Blog | Rowena Goes Ape (4A)
>> Zo heeft Ghaa een beetje leren ‘lopen’ (© Limbe Wildlife Centre)

Als baby beschoten door stropers kwam Ghaa aan in het opvangcentrum. Door zijn verwondingen was hij verlamd geraakt maar wonder boven wonder leerde hij zich dankzij de liefdevolle opvang van LWC toch voortbewegen.

Limbe Wildlife op de valreep Blog | Rowena Goes Ape (4B)
>> Ghaa helpt nu nieuw verweesde Chimpanseetjes op te vangen (© Limbe Wildlife Centre)

Nu vangt hij jonge ‘nieuwe’ weesjes en andere chimpansees op en helpt bij hun rehabilitatie.  Door zijn handicap zal Ghaa de rest van zijn leven in het centrum blijven.

Bekijk hieronder zijn verhaal in een filmpje van het LWC.

Mijn hart heeft Ghaa vorig jaar al gestolen toen ik werkte in het centrum en ik snap het goed als jullie Ghaa na het zien van het filmpje willen steunen. Dat kan via deze link!

Dit zijn in een notendop – en op de valreep – mijn projecten voor de komende maand.

Want zoals gezegd vertrek ik overmorgen al naar het Limbe Wildlife Centre. Ik zal jullie, zoals gebruikelijk, zo goed als mogelijk op de hoogte houden via facebook, instagram en twitter.

 

 

 

 

.