Mondjesmaat gaan opvangcentra voor mensapen eindelijk weer open voor publiek en vrijwilligers.

Het verlies door de Corona pandemie is niet meer in te halen. Bijna een jaar lang sloten zij hun deuren om besmetting van de dieren en elkaar te voorkomen en in sommige centra woonden lokale medewerkers zelfs maandenlang intern in isolatie.

Lang geen vrijwilligers

Dat was en is een enorme aanslag op hun gestel, zowel fysiek als mentaal. Geen vrijwilligers om te helpen met hun dagelijkse werkzaamheden – en neem maar van mij aan, het werk is echt rete zwaar. 

Ik heb een enorme bewondering voor hun commitment om maanden familie en vrienden niet te zien, om de gezondheid van de dieren te garanderen.

Lang geen inkomsten voor opvangcentra

De centra, zonder de inkomsten van bezoekers en vrijwilligers, moesten hun financiële reserves aanspreken, hogere kosten betalen voor voer en medicijnen door schaarste en extra kosten om ook het lokale personeel, dat op locatie woonde, te onderhouden. Steun van de overheid krijgen ze niet, maar dankzij de donaties van vele supporters konden ze in ieder geval het hoofd boven water houden.

Opvangcentra weer beetje open voor vrijwilligers Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> De verzorging van de verweesde chimps in Tacugama gaat gewoon door. Al dragen alle medewerkers nu wel mondkapjes. Deze foto nam ik net voor de eerste wereldwijde lock down in 2020 (© Rowena Goes Ape)

Alternatieve bronnen van inkomsten

Bij de pakken neerzitten is natuurlijk voor geen enkel centrum een optie en vele bedachten andere manieren om online publiek te betrekken en fondsen te werven. Van online merchandise, adoptieprogramma’s, pod casts tot live meetings met supporters via sociale media.

Ook mijn werk veranderde door de crisis: van projecten begeleiden op locatie, zat – en zit ik nog steeds – achter mijn pc. Maar ook voor mij gold: bij de pakken neerzitten is geen optie! Sinds de eerste lock down help ik bijvoorbeeld Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone met hun dagelijkse posts op social media en hun online fundraising. Dat neemt zoveel tijd in beslag dat ik voor mijn eigen stichting weinig heb kunnen doen.

Weer terug naar Tacugama

Dit is de langste inleiding die ik ooit heb geschreven, maar ik vond het belangrijk om de huidige situatie te schetsen. Omdat ik besef dat velen van jullie misschien niet meekrijgen hoe het er in opvangcentra aan de andere kant van de wereld aan toe gaat.

Maar in mei ga ik terug naar Tacugama in Sierra Leone. Want humanitair werk en werken voor opvangcentra voor wilde dieren wordt als essentieel beschouwd en daarom mag ik reizen. Ik moet er in totaal wel vijf coronatesten voor ondergaan en een bak met formulieren voor invullen, maar dat mag de pret niet drukken.

Opvangcentra weer beetje open voor vrijwilligers Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Samen met de founder van Tacugama, Bala Amarasekaran, in Loma Mountains National park (© Rowena Goes Ape)
Opvangcentra weer beetje open voor vrijwilligers Blog | Rowena Goes Ape (3-4-5)
Opvangcentra weer beetje open voor vrijwilligers Blog | Rowena Goes Ape (6-7-8-)
>> >> Op bezoek bij de prachtige inwoners van Loma Mountains (© Rowena Goes Ape)

Alle ballen op Loma

In Tacugama ga ik samen met het management een aantal grote projecten uitwerken. Twee grote fondsenwervingscampagnes voor het opvangcentrum voor later in dit jaar, het milieu educatieproject en een enorm project met een looptijd van in ieder geval 5 jaar: de bescherming van een natuurgebied van ruim 33 hectare wat het grootste aantal wilde chimpansees in heel west en centraal Afrika heeft: Loma Mountains National Park, in het noordoosten van Sierra Leone.En alles wat er bij de bescherming van het gebied komt kijken: versterking van de lokale bevolking – educatie – research – ecotoerisme – opleiden rangers – herbebossing.

Ik bezocht het gebied al eerder met een team van Tacugama, maar corona gooide tijdelijk roet in het eten. Lees hier de blog die ik daar over schreef.

Geen chimp gezien toen overigens : ) maar wel hele mooie natuur en prachtige mensen.

De officiële lancering van het project is half mei, daarna kan ik jullie hier meer over vertellen. Vanuit Sierra Leone – als ik WIFI heb.

Maar de komende jaren ben ik in ieder geval onder de pannen 🙂

Doneeractie gestart

Om mij heen zijn trouwe supporters al druk bezig met fondsen werven en spullen te verzamelen die ik mee kan nemen naar Sierra Leone. Zoals laptops voor het research team, mobiele telefoons en medische apparatuur. Daar ben ik echt heel erg dankbaar voor.

Er is nog een wereld te winnen in West-Afrika en met natuurbeschermingsprojecten zoals die van Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Seirra Leone en Limbe Wildlife Centre in Kameroen, ben ik ervan overtuigd dat ze de komende periode grote stappen gaan maken.

Op mijn website ben ik daarom ook een doneeractie gestart.

Klik hier om te doneren voor de “Help de Chimpansees in Afrika” actie.

Als je iets kunt bijdragen zou dat geweldig zijn. Alle beetjes helpen!

Het ingezamelde geld zal integraal in gelijke delen worden geschonken aan Tacugama en Limbe. Opvangcentra waar ik zelf meerdere keren heb gewerkt en nu nog steeds voor werk en waarvan ik zeker weet dat jouw bijdrage goed terecht komt.

Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone – www.tacugama.com

Limbe Wildlife Centre in Kameroen – www.limbewildlife.org

Ik zal hier regelmatig updates plaatsen zodat je kunt volgen wat met jouw donatie wordt gerealiseerd.