En dan staat ineens Art Rooijakkers voor je snufferd!

In februari van dit jaar verbleef ik een maand in Borneo om te werken aan een verrijkingsplan voor geredde Orang-Oetans in het Sintang Orangutan Center. Een vreselijke mooie klus die 1 week werd onderbroken door de komst van een filmploeg, die samen met Art Rooijakkers filmopnamen kwamen maken voor hun AVRO/TROS programma “ Helden van de Wildernis”. Met een strakke planning arriveerden de mannen op een regenachtige morgen in Sintang, Borneo.

AVROTROS Helden van de Wildernis Blog | Rowena Goes Ape (1-2)
>> Alexandra en ik, gestrand door regen en modder (Foto: Rowena Goes Ape)

Stiekem had ik al gegrinnikt bij het zien van hun planning. Een beetje leedvermaak want ik was eerder zelf al ‘ slachtoffer’ van de elastische tijd in Borneo, die elke planning in het roet gooit. Lees ook deze blog van mij

AVROTROS Helden van de Wildernis Blog | Rowena Goes Ape (3)

>> Het team (Foto: Rowena Goes Ape)

De ‘Crew’

De crew bestond uit 5 mannen: producer, regisseur, cameraman, geluidsman en presentator Art. De producer en regisseur kwamen 2 dagen eerder om “het terrein te verkennen” en bij aankomst hadden ze precies 1 uur om hun spullen af te geven bij het hotel in Sintang (ja er is een hotel in dit afgelegen stadje!) om vervolgens de tocht naar Tembak te maken, het oerwouddorp 30 kilometer verderop. Hier zouden ze een paar dagen later opnamen maken van het oefenbos voor geredde Orang-Oetans en de regenwoudzeep fabriek.

Kijk eens op Google-maps en je zult zien dat de tocht maar 30 kilometer is, alleen zijn er geen verharde wegen en rij je alleen door palmolie plantages en door modder.

Zeven en een half uur later arriveerden we pas in Tembak, waarmee dag 1 van de planning al volledig in de soep liep. Deze reis herhaalden de volledige crew en paar dagen later en het haalde zelfs het nieuws in Nederland:

AVROTROS Helden van de Wildernis Blog | Rowena Goes Ape (4)

>> Foto nu.nl 

Helden van de Wildernis

Helden van de Wildernis is een zesdelige serie, waarin Art Rooijakkers natuurbeschermers in de hele wereld bezoekt die huis en haard hebben achtergelaten om in afgelegen gebieden te gaan wonen uit liefde voor de wildernis en bedreigde wilde dieren. De Borneo aflevering is geheel gewijd aan het werk van Alexandra Vosmaer voor het Sintang Orangutan Center. Alexandra heeft mij naar Borneo gehaald voor het verrijkingsproject en samen bereidden we ook de komst van Warner voor. Avonden lang namen we hun planning door, bespraken we welke onderwerpen er zeker genoemd moesten worden – zoals palmolie – en oefenden we Alexandra’s tekst.

AVROTROS Helden van de Wildernis Blog | Rowena Goes Ape (5-6)

>> Opnamen in het Sintang Orangutan Center (Foto: Rowena Goes Ape)

Trots

Ik ben zo trots op de aflevering, ook al stond dit ‘project’ niet in mijn planning en ben ik ook niet in beeld. Maar het feit dat ze aandacht besteden aan het Sintang Orangutan Center, aan het mooie werk van Alexandra en aan de verwoestende gevolgen van de palmolie-industrie, maakt me bijzonder gelukkig en dankbaar.

We hebben een verschrikkelijke hectische week gehad, waarin we ook veel hebben gelachen. Een leuker team mannen hadden we ons niet kunnen wensen. Ondanks alle tegenslagen door met name regen en oponthoud door modderstromen, bleven ze optimistisch en pasten ze gewoon de planning aan, waardoor er nu een dijk van een aflevering staat. Dat noem ik nog eens professioneel.

Mijn held was Alexandra al. Maar nu is ze ook de held van Art Rooijakkers en misschien morgen wel van heel Nederland. Kijken dus!

Donderdagavond 18 mei NPO1, 20.30

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)