Pal voordat ie de bamboo stok gevuld met blad, pinda’s en honing aan gort sloeg, inspecteerde Gorilla Arno de stok nog even goed. Arno is een van de geredde gorilla’s in het Limbe Wildlife Centre in Kameroen waar ik in april weer aan de slag ga.

Tikkie

Misschien heb je de campagne langs zien komen deze week. Via go-ape.nl en in Nederland met een Tikkie kun je virtueel pinda’s en honing kopen voor de ruim 300 geredde gorilla’s, chimpansees, mandrills, drills en een hele grote groep kleine primaten.

Pinda’s en honing maken geen deel uit van het dagelijkse dieet van de dieren, maar geven we gedurende de dag als extraatje oftewel ‘verrijking’. En niet op een presenteerblaadje, we verstoppen het bijvoorbeeld in bamboo stokken, in ijsblokken of in pakketjes van bladeren.

Pinda's Honing Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (1-2-3-4)
>> Vanaf Linksboven met de klok mee 1) Arno met bamboo stok, gevuld met blad, honing en pinda’s (© Rowena Goes Ape) 2) Benito met een ijsje, gevuld met fruit en pinda’s (© Limbe Wildlife Centre) 3)  Bamboo, gevuld met blad, honing en pinda’s (© Rowena Goes Ape) en 4) Pakketjes gemaakt van blad en gevuld met fruit en pinda’s (© Rowena Goes Ape)

Chimpansees zijn dol op honing en insecten

Een van de Chimpanseeverblijven in Limbe heeft een prachtige nagebouwde termieten heuvel, waar we de honing in kunnen schenken. Op die manier kunnen de dieren goed werken aan hun natuurlijke vaardigheden, zoals het gebruik van plakkerige stokken om insecten uit een boom of termietenberg te halen.

In het volgende filmpje zie je dat de geredde chimpansees druk bezig zijn met een stok honing uit een nagebootste termietenheuvel te halen:

De honing en pinda’s koop ik op de lokale markt in Limbe en zoals het er nu naar uitziet kan ik wel een truck laten aanrukken. Ontzettend bedankt voor jullie donaties tot nu toe!

De markt in Limbe, Kameroen

Een collega vroeg me deze week of ik de twee zakken pinda’s die ze had besteld mee naar kantoor kon nemen. Zo zie je maar, het is soms best lastig om kort maar krachtig te omschrijven op social media waar je geld voor werft en hoe.

Pinda's Honing Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (5)
>> Ik op de lokale markt in Limbe in 2018 (© Rowena Goes Ape)

Ik hoop dat ik nu wat duidelijker heb uitgelegd. Ik koop van jullie donaties pinda’s en honing op de markt in Kameroen, maak er samen met de dierverzorgers verrijking van voor de dieren en steun daarmee ook de lokale economie ook een beetje.

Doneren kan nog steeds!

Je kunt € 5,– doneren via onze webshop.

En in Nederland natuurlijk met een Tikkie .

Pinda's Honing Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (6)
>> Doneren kan nog steeds! (© Rowena Goes Ape)

Je bezorgt er de dieren een paar hele fijne dagen mee.

Ontzettend bedankt voor je bijdrage!