Mijn eigen foto’s en filmpjes van mijn vrijwilligerswerk met mensapen? Ze zijn meestal niet fantastisch vind ik, hoewel ik daar wel veel support voor krijg op Social Media. Waarschijnlijk heb ik gewoon geen talent, maar is het is ook bijzonder lastig om in de regen, modder, verzengende hitte of tijdens het voeren of schoonmaken van verblijven van geredde mensapen, ook nog eens mooie opnamen te maken. Is er soms een rustig moment en heb ik de tijd om mijn telefoon te voorschijn te halen? Dan laten de dieren zich niet zien of hooguit hun achterhoofd of achterwerk.

Is er wel een speciaal moment? Dan is mijn telefoon niet opgeladen omdat ik weer eens dagen zonder elektriciteit zit. Frustrerend!

Mobiele telefoon, pocketcamera en oplader op zonne-energie

Toch probeer ik het elke keer weer en voor mijn volgende project komende maand heb ik zelfs een pocketcamera aangeschaft. Ik ga namelijk naar een opvangcentrum voor chimpansees in Sierra Leone.

Lees hier meer over in mijn vorige blog.

Dit opvangcentrum staat middenin het regenwoud en grote groepen al geresocialiseerde chimpansees leven in enorme buitenverblijven rondom het centrum. In het semi-wild, zeg maar.

Om die te kunnen vastleggen heb ik dus echt wel een betere camera nodig dan mijn mobiele telefoon. Of het ook wat gaat opleveren kan ik niet beloven, want zoals ik net al schreef, ik ben afhankelijk van zoveel factoren.

Van het bedrijf voor duurzame relatiegeschenken Groene Zaken kreeg ik voor mijn vorige project in Cameroon al een Waka Waka oplader – inclusief zaklamp – op zonne-energie. Hier heb ik volop gebruik van gemaakt en de oplader gaat ook deze keer zeker weer helpen als ik weer eens zonder elektriciteit zit.

Mijn filmpjes

Ik heb inmiddels geleerd om filmpjes te monteren met het programma iMovie en mijn vuurdoop was vorig jaar in Borneo, toen ik met een groep werknemers van het Sintang Orangutan Center, een opvangcentrum voor geredde Orang-Oetans, mee reisde diep het regenwoud in.

We deden hier een laatste check voordat het opvangcentrum een maand later de eerste orang-oetans weer vrijliet in het wild. Ik kon het filmpje niet ter plaatse monteren en plaatsen omdat we ook daar afhankelijk waren van stroom, internet en WIFI maar dit was het resultaat.

>> Video: Rowena Goes Ape

Ook maakte ik er veel filmpjes van de werkzaamheden in het center, zodat ze via Social Media meer bekendheid konden geven aan hun werk en fondsen konden werven. Dit is veruit mijn favoriete filmpje. De Orang-Oetan verzorgers waren de hele bezig met het meten van wegen van jonge dieren, die absoluut geen zin hadden om mee te werken.

>> Video: Rowena Goes Ape

Maar ook in het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, waar ik dit voorjaar heb gewerkt, had ik soms een moment om opnamen te maken. In de stromende regen besloot ik buiten te gaan om te kijken wat de geredde Gorilla’s aan het doen waren en tot mijn grote verbazing waren ze feest aan het vieren in de regen! Slidings, tikkertje spelen en koprollen maken, de mensapen bleken te genieten van de enorme stortbui.

>> Video: Rowena Goes Ape

360 opnamen dankzij de support van Geertje Algera

Tot mijn grote verassing kan ik volgende maand een extra gadget meenemen naar Sierra Leone. Smartphone Video Expert Geertje Algera besloot voor het twee jarig bestaan van haar bedrijf via LinkedIn een aantal super coole en handige gadgets weg te geven, waarmee je beter kunt filmen met je mobiele telefoon. Ik reageerde direct op haar oproep en ja hoor, ik krijg van haar een 360 camera, de Insta360nano waarmee ik straks in het regenwoud van Sierra Leone en in het opvangcentrum voor geredde chimpansees 360 opnamen kan maken!

Support komt soms uit onverwachte hoek en ik kan niet wachten om met deze camera aan de slag te gaan en jullie online mee te nemen in mijn werk voor geredde mensapen.