Of je nu een Orang-Oetan vrijlaat in het wild of een vogel, het blijven heel bijzondere momenten. Dit jaar was ik aanwezig bij de vrijlating van een aantal Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaaien in Kameroen.

De Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaaien zijn een populaire huisdieren

Ze zijn sociaal, bijzonder intelligent en kunnen praten. Daarom is de Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaai een van de meest verhandelde vogels ter wereld. Elk jaar worden er duizenden gevangen om te worden verkocht in de illegale handel in wilde dieren. Inmiddels wordt de vogel in het wild met uitsterven bedreigd en is de handel erin verboden. Het verbod geldt overigens niet voor gefokte vogels. Vooral in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten is het dier zeer populair als huisdier.

De papegaai kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika. Het is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwouden, mangroven en de vochtige savannen. De dieren kiezen een partner voor het leven en samen maken ze een nest in boomholtes. Omdat hun leefgebied wordt aangetast door ontbossing  voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning, verdwijnen grote bomen met natuurlijke holen waarin ze kunnen nestelen. Dit is naast de illegale handel de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de vogel.

Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaai Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> De geredde roodstaartpapegaaien krijgen een speciaal dieet (Foto: Limbe Wildlife Centre)

Zwaar revalidatieproces

In het Limbe Wildlife Centre (LWC) in Kameroen zijn sinds 2015 87 grijze roodstaartpagegaaien gered van de illegale handel. Veel papegaaien komen in een extreem slechte toestand aan: uitgedroogd, vol met parasieten, gewond en hun veren door stropers afgesneden om te voorkomen dat ze wegvliegen.

Het centrum rehabiliteert de vogels om ze zo snel mogelijk weer uit te zetten in het wild. Maar hier gaat vaak lange tijd overheen. Zo moeten de verzorgers van het LWC ze vaak helpen weer te leren vliegen, omdat ze lang niet hebben gevlogen. Daarnaast is de vogel zeer gevoelig en kan gemakkelijk bezwijken onder de stress van de lange gevangenschap. Het fysieke en emotionele revalidatieproces is daarom cruciaal voor hun overleving.

Om de best mogelijke revalidatie voor deze kwetsbare dieren mogelijk te maken, wil het LWC een nieuwe faciliteit voor Afrikaanse grijze papegaaien bouwen. Het eerste revalidatiecentrum in Kameroen, speciaal ontworpen voor deze vogelsoort.

Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaai Blog | Rowena Goes Ape (1-2)
>> Een dierverzorger van het LWC vervoert de roodstaartpapegaaien naar de botanische tuin (Foto: Limbe Wildlife Centre)

Botanische tuin van Limbe

Tegenover het LWC ligt een enorme botanische tuin, ruim 48 hectare groot. Alle tropische planten en bomen uit het gebied zijn hier vertegenwoordigd en daarmee is het een zeer geschikt leefgebied voor de grijze roodstaartpapegaai. We hoefden slechts 10 minuten te rijden naar plaats van bestemming. Dit was erg prettig voor de vogels, die natuurlijk toch even in een kooi moesten vervoeren. Onder de muggenbulten – de vrijlaatplaats bleek ook de ultieme muggenverzamelplek te zijn – maar voldaan lieten we die dag vijf papegaaien vrij.

Bekijk hier het filmpje van de redding, rehabilitatie en vrijlating

Wil je ook een bijdrage leveren aan het voortbestaan van deze diersoort? Steun het LWC dan met een bijdrage om het revalidatiecentrum te bouwen.