“Overloper”, riepen de Chimpansee verzorgers in de kantine van Stichting AAP naar me. Verzorgers van andere departementen staarden me met ogen als schoteltjes aan. Ik zat in andere werkkleding met een ander team dierverzorger een broodje te eten tijdens de lunch pauze.
Overloper voor een dag – geen Chimpansees maar Zoogdieren
Ik werk al 5 jaar elke vrijdag als vrijwillig Chimpansee verzorger bij Stichting AAP, maar dit voorjaar liep ik een dagje mee op de zoogdieren afdeling . En niet zomaar een dag, maar een vrijdag. Mijn reguliere “ Chimpansee dag “ verplaatste ik die week naar donderdag en hierdoor waren een heleboel medewerkers ernstig in de war. Op donderdag dachten ze dat het al vrijdag – en dus bijna weekend was. Erg teleurstellend voor sommigen natuurlijk, anderen vroegen voorzichtig of ik na 5 jaar Chimpansees van afdeling was gewisseld.
Ik vond het allemaal erg grappig en mijn dag bij de zoogdieren? Die was echt geweldig!
Van groot naar klein
In plaats van een grote emmer en poepschep liep ik met kleine emmertjes sop, borsteltjes en ieniemienie voerbakjes door de verblijven.
Want ook het kleinste aapje ter wereld, het dwergzijdeaapje, zit hier in de opvang.
Het werk is desondanks niet minder zwaar, want er zijn veel meer verblijven en alle dieren hebben een hun eigen verzorging nodig op specifieke tijden. Er zijn namelijk dagdieren, nachtdieren, herbivoren, carnivoren, klimmers en gravers en ga zo maar door opgevangen op deze afdeling.
Exotische zoogdieren
De variatie aan exotische zoogdieren die AAP opvangt is enorm. Wasberen, stinkdieren, eekhoorns, vossen, prairiehonden, katachtigen, degoes, stokstaartjes en een aantal kleinere apensoorten zoals withoorpenseelaapjes en dwergzijdeaapjes.
De dieren zijn voor een aanzienlijk deel ex-huisdieren. Hiervoor zijn ze natuurlijk totaal niet geschikt en daarom veelal vrijwillig afgestaan door radeloze eigenaren.
Er zitten ruim 150 exotische zoogdieren in de opvang op dit moment, die na een rehabilitatieproces kunnen worden herplaatst naar goede dierentuinen.
Petje af voor de medewerkers van deze afdeling die kennis moeten hebben van al deze verschillende diersoorten en hun specifieke verzorging!
Positieflijst
AAP werkt nog steeds keihard aan een goed werkende Positieflijst . Een lijst waarop dieren staan die je als huisdier mag houden. Veel exotische diersoorten die niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven – en dat zijn er nogal wat! – mogen binnen Europa nu niet meer door particulieren worden aangeschaft. Hierdoor zijn er een aantal diersoorten die we in AAP’s opvang geregeld tegenkomen, zoals de wasbeer en neusbeer.
Uiteindelijk zal het aantal exotische huisdieren met een Positieflijst afnemen en daar gaat het natuurlijk om. ‘ Dweilen met de kraan dicht’ zoals AAP het zo mooi verwoord.
Omdat ik gewend ben – letterlijk – grote bergen werk (en poep) te verzetten in het Chimpansee Complex – mocht ik me ’s na het schoonmaken van de verblijven en voeren ’s morgens, die middag uitleven in de verblijven van de zilvervossen. Deze dieren zijn flinke gravers en hun nachtverblijven lagen inmiddels schots en scheef en bijna ingegraven. Ik had de schone taak om alles weer een beetje egaliseren. Zodat ze de volgende dag weer opnieuw konden beginnen met graven : )
Het is een drukke bedoening met afwissend werk voor heel veel verschillende diersoorten op deze afdeling. Heb ik je enthousiast gemaakt om hier een vaste dag te komen helpen? AAP kan je hulp goed gebruiken! Ik heb in ieder geval een super dag gehad.