Een Leaf Monkey, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Bali Wildlife Rescue Center. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!
>> Fotos: Rowena Goes Ape
De Leaf Monkey of Javaanse langoer
De Leaf Monkey oftewel Javaanse langoer is een bedreigde diersoort. Hij behoort tot de onderfamilie van de slankapen en leeft vooral in Indonesië; in Bali, Java, Lombok en Zuid-Sumatra. Je herkent de Leaf Monkey heel makkelijk door zijn grappige kapsel en enorm lange start.
Volwassen Leaf Monkeys kunnen zowel zwart als oranje bruin gekleurd zijn, ongeacht hun geslacht. Jongen worden met de oranje bruine kleur geboren en verkleuren binnen een periode van 7 maanden naar hun echte kleur. Leaf Monkeys die later zwart van kleur zullen worden, hebben vaak een donkere staart punt.
Ze eten voornamelijk bladeren, vruchten, bloemen en bloemknoppen.
>> Foto’s: Rowena Goes Ape
Bali Wildlife Rescue Center
In het Bali Wildlife Rescue Center waar ik dit najaar heb gewerkt als vrijwillig dierverzorger, verblijven 4 Leaf Monkeys. Ze zijn ooit als huisdier gehouden, maar door de politie in beslag genomen.
Elke dag ging ik op pad naar het bos naast het Rescue Center om takken met bladeren voor ze te verzamelen. Met een hakmes en een zaag. Een intensief klusje, maar de dames waren dan ook de rest van de dag zoet. Niet alleen met het eten van de bladeren, maar ook met de bladeren van elkaar af te pakken. Leaf Monkeys zien er schattig uit, maar ze kunnen hard bijten!
De Leaf Monkeys in het rescue center zijn alle vier vrouwtjes. Ze kunnen weer worden uitgezet in het wild in het National Park op Bali, wanneer er een alfa mannetje beschikbaar is om bij de groep te voegen. Dit is noodzakelijk voor de sociale hiërarchie van de groep waarin ze leven. In het wild leven Leaf Monkeys in groepen van ongeveer zeven dieren, inclusief 1 tot 2 volwassen mannetjes.
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.