Deze maand werk ik alweer twee jaar elke vrijdag als vrijwillig dierverzorger in het Chimpansee Complex bij Stichting AAP. Een mooi moment om eens terug te kijken op een geweldige en leerzame tijd en stil te staan bij een van de beste beslissing die ik in mijn leven heb genomen. 

Poep scheppen

Ik heb buiten mijn vakanties om nog geen vrijdag verzuimd om naar Almere te rijden. Het kost wat energie maar je krijgt er zoveel voor terug.

Terwijl ik dit schrijf, word me al snel 1 ding duidelijk. Ik kan beter poep scheppen dan schrijven! Das best even slikken, omdat ik in het dagelijks leven communicatie-adviseur ben. Een goed verhaal schrijven behoort toch tot mijn werkzaamheden….

Maar goed, terug naar mijn ‘ memoires’.

Willie Smits

Hoe is dit briljante idee ook al weer ontstaan? Want vrijwilligerswerk doen aan de andere kant van Nederland en dan ook nog eens zo specifiek met chimpansees, dat komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Geraakt door een TV uitzending van De Reünie in 2011, waar Willie Smits (bekend van de Orang Oetans en kuifmakaken) bevlogen over zijn opvangcentra voor apen vertelde, moet het idee al in mijn hoofd zijn ontstaan. Toen ik in datzelfde jaar ook nog eens een rondleiding kreeg bij Stichting AAP – als donateur kan je je daarvoor aanmelden – kreeg dat idee waarschijnlijk onbewust steeds meer vorm.

Solliciteren

In februari 2013 wist ik wat me te doen stond. Ik schreef een sollicitatiebrief aan Stichting AAP. Ik bood aan een dag per week de handen uit de mouwen te willen steken. Zonder enige kennis van primaten welteverstaan!

Ik mocht al snel op sollicitatiegesprek komen. Dit gesprek, inclusief een uitgebreide rondleiding, duurde bijna een hele dag! Ik was al onder de indruk van deze organisatie tijdens mijn rondleiding in 2011, maar nu al helemaal. Met veel zorg kiest Stichting AAP haar vrijwilligers uit…

Stichting AAP vangt allerlei exotische zoogdieren op. Voornamelijk primaten, waaronder makaken, rhesusapen, bavianen en chimpansees, maar ook heel veel andere zoogdieren zoals wasberen, stekelvarkens en [AT1] . En sinds kort in de Spaanse vestiging Primadomus leeuwen en tijgers! Deze dieren waren voordat ze bij AAP kwamen vaak illegaal verhandeld, misbruikt in toerisme en entertainment of als huisdier gehouden. Stichting AAP vangt ze op, resocialiseert ze met als doel ze weer uit te plaatsen naar onder andere dierentuinen.

Eigen Rescue Center

Om toch wat indruk te maken tijdens de selectieprocedure, vertelde ik dat ik thuis ook een rescue center heb, waar ik getraumatiseerde dieren opvang en resocialiseer.

Daar waren ze natuurlijk erg van onder de indruk. Al helemaal toen ik vertelde welke dieren ik dan opvang: kippen! Goed een grapje moet kunnen toch, ook tijdens een serieus sollicitatiegesprek. Of dit echt heeft bijgedragen tot hun keuze voor mij durf ik tot op de dag van vandaag niet te zeggen. …

Het Chimpansee Complex

Maar tot mijn grote verbazing kreeg ik de volgende dag al bericht: ik kon aan de slag in het Chimpansee Complex. Het chimpansee Complex is een groot gebouw, omringt door hekken en een grote gracht, waar wel 40 chimpansees verblijven. Chimpansees, Wauw! Misschien wel de meeste intrigerende en interessante dieren ter wereld. Met een internationaal team van professionele dierverzorgers, teamleiders, slechts een handjevol vrijwilligers en soms studenten wordt dit complex gerund. De chimpansees die hier verblijven zijn zwaar getraumatiseerd.

>> Het Chimpansee Complex (Foto: Stichting AAP)

Een groot aantal is als huisdier gehouden en toen ze de puberteit bereikten in een hok of kelder gestopt om vervolgens nooit meer het daglicht te zien. De meeste hebben nog nooit een andere chimpansee gezien! Daarnaast huisvest Stichting AAP in het complex een groot aantal chimpansees die uit het proefdiercentrum in Rijswijk komen. Daar zijn ze voor onderzoek besmet met overdraagbare virussen. Deze chimpansees zullen voor altijd blijven in Almere. Door hun besmetting kunnen ze nooit meer worden herplaatst naar een dierentuin.

Het avontuur kan beginnen

Nu moest ik nog 1 ’dingetje’ regelen. Ik werk namelijk fulltime en nu moest ik mijn werk in 4 dagen gaan doen, zodat ik elke vrijdag naar Almere kon crossen. Maar ook het gesprek met mijn werkgever ging zonder slag of stoot. Ze gingen direct akkoord met mijn verzoek en de weg was vrij…….

Het avontuur kon beginnen!

Wat ik dan zoal doe bij Stichting AAP? Lees een van mijn volgende blogs.

>> Foto: Rowena Goes Ape

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.