Ik heb er weer een taak en diploma bij. Naast verzorgen mag ik nu ook geredde Chimpansees observeren bij Stichting AAP.

>> Foto: Stichting AAP

Inspirerende werkomgeving

Elke vrijdag leer ik wel weer wat nieuws van de dierverzorgers of van de Chimpansees zelf over hun gedrag. De dieren zijn erg intelligent en hun groepsgedrag is bere-interessant. Naast deze leermomenten in de praktijk, heb ik bij AAP ook een aantal opleidingen mogen volgen waardoor ik nu ook met de Chimpansees mag werken die uit een onderzoekscentrum afkomstig zijn.

>> Foto: Rowena Goes Ape

Hoe “vang” je een Chimpansee

In de hete zomer van 2015 volgde ik bij Stichting AAP een uitgebreide training, de zogenaamde “zomertraining”. 12 weken lang reed ik elke woensdag naar Almere waar ik les kreeg over het werken in een opvangcentrum voor wilde dieren in de breedste zin van het woord. Wat komt er kijken bij het managen van een opvangcentrum, het belang van rehabilitatie en training van geredde wilde dieren, welke (wel- en niet overdraagbare) ziekten kan een wild dier bij zich dragen tot en met praktische zaken: hoe ‘ vang’ je welk wild dier en het belang van verrijking.

Hygiene and Microbiological Quality Management

Niet lang daarna mocht ik een opleiding volgen in het Centrum voor Dierverzorging in Barneveld. Algemene strekking van deze opleiding is dat je je gewaar bent dat je werkt met besmette wilde dieren, dat je dus extreem voorzichtig en hygiënisch te werk moet gaan.

Deze opleiding heeft me aardig wat slapeloze nachten bezorgd! Onderwerpen als overdraagbare ziekten, afweer en immuniteit, hygiene-eisen in een laboratorium tot en met een practicum microbiologie. En dat allemaal in het Engels, want dat is de voertaal bij AAP. Dat ik vroeger op school bij biologie altijd op de gang stond, hielp hier niet bij.

>> Foto: Rowena Goes Ape

Observeren

En nu heb ik er dus weer wat bijgeleerd. Observeren.

Voor de rehabiliatie en uitplaatsing van geredde en vaak getraumatiseerde wilde dieren is het belangrijk dat je hun gedrag observeert zodat afwijkend gedrag kan worden gesignaleerd. Een dier is pas klaar om uitgeplaatst te worden als hij/zij is geresocialieerd en het afwijkend gedrag is geminimaliseerd.

Met een stopwatch in mijn ene hand en een hele scorekaart met gedragingen registreer ik 20 minuten lang elke 2 minuten welk gedrag een Chimpansee vertoont. Is hij/zij actief, vertoont hij/zij abnormaal bedrag, is er positieve of negatieve interactie met andere chimpansees?

Deze extra taak komt bij mijn gewone vrijwilligerswerk en ik zal er wel af en toe een pauze voor moeten inleveren. Aan de dagelijkse verzorging van de dieren heb je namelijk al een dagtaak.

Ik heb er heel erg veel zin in!

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan HIER. Dank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *