Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit voorjaar ga ik terug naar Kameroen! Vorig jaar zette ik voor het eerst voet op Afrikaanse bodem en nu, precies een jaar later, ga ik terug naar hetzelfde opvangcentrum voor wilde dieren, maar wel met nieuwe opdrachten.
Strak plan
Ik werk altijd het liefst met een vastomlijnd project, lekker dichtgetimmerd en met een kop en een staart. Dan kan ik me vooraf goed voorbereiden en alvast mijn tijd globaal indelen. Beetje jammer dat deze westerse manier van denken in Indonesië en West-Afrika geen enkele kans van slagen heeft. Daar kwam ik in 2017 in Borneo snel achter.
Ik pendelde er op een brommertje tussen twee opvangcentra voor verweesde orang-oetans en zat dagelijks urenlang muurvast in de blubber. Ik had sowieso vaak geen stroom en in mei 2017 stond er zelfs ineens een filmploeg met Art Rooijakkers voor mijn neus. Lees hier mijn blog over Helden van de Wildernis en Art Rooijakkers. Daar ging mijn zorgvuldig ingedeelde tijdschema! In Kameroen was het niet veel anders en was ik ook nog eens uren kwijt met het wassen en eindeloos strijken van mijn kleren tegen de Mango vlieg. Een vlieg die eitjes legt in vochtige kleding en waarvan, als je de eitjes niet kapot strijkt, de larven je huid binnen dringen, brrrrrrrr.
En soms breekt nood wet en ging ik zelfs iets compleet anders doen zoals afgelopen najaar in Tagugama Chimpanzee Sanctuary, Sierra Leone. Waar de hoofdverzorgster van de baby chimpansees ziek werd en ik de exclusieve verzorger van Fifo, een net geredde baby chimpansee werd. Daar schreef ik eerder een blog over.
Toch blijf ik proberen vooraf mijn opdrachten zo helder mogelijk te hebben en zijn nu al de contouren van projecten in Limbe Wildlife Centre zichtbaar.
Dit jaar assisteer ik de manager van het centrum en hoofd quarantaine bij het plaatsen van een jonge chimpansee bij een grote groep. Altijd spannend en arbeidsintensief om een chimpansee te introduceren in een groep. Dat zie ik bij Stichting AAP, waar met enige regelmaat introducties plaatsvinden. Ik zal dit een volgende keer eens goed uitleggen.
Limbe Wildlife Centre
Er zijn ongeveer 44 chimpansees opgevangen in Limbe. Ze leven in twee grote groepen. Een groep op het zogenaamde vaste land binnen het centrum, de andere op een eiland, ook binnen het centrum. Daarnaast zijn er nog 15 gorilla’s, 84 drills, tientallen kleinere apensoorten en Afrikaanse grijze papegaaien. Ik zal jullie dit jaar met een filmpje door het centrum leiden, zoals ik dat ook in Sierra Leone heb gedaan, dan krijgen jullie een betere indruk van de indeling van het centrum.
Communicatie, educatie en fondsenwerving
Naast deze opdracht zal ik zij aan zij werken met de communicatie- en fundraise manager. Er staat dit jaar een hoop op het programma voor het centrum op het gebied van fondsenwerving, educatie en veldwerk en samen hopen we flinke stappen te kunnen maken. We brainstormen nu al wekelijks via de telefoon, dus het werk is eigenlijk al begonnen.
Zo ontbreken er bijvoorbeeld informatieborden en een informatieruimte in het opvangcentrum. Dat is echt heel jammer want LWC is een voormalige dierentuin en ontvangt nog steeds ruim 50,000 bezoekers per jaar, waarvan 95% Kameroenezen. Iedereen die het centrum bezoekt kan een rondleiding krijgen waarin de situatie van de geredde dieren en hun leefomgeving die in rap tempo verdwijnt wordt uitgelegd.
Informatieborden en een informatieruimte zouden de rondleidingen perfect kunnen aanvullen. Inspiratie hiervoor deed ik op afgelopen najaar In Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone. Dit centrum heeft zijn informatievoorziening goed voor elkaar met prachtige borden en een groot informatiecentrum en de bezoekers waardeerden dit zeer. Het zou geweldig zijn als we hier een slag in kunnen slaan en op z’n minst een campagne kunnen starten om fondsen te werven voor het maken van de borden.
Het grote plaatje
Educatie en fondsenwerving staan sowieso op mijn programma voor dit jaar.
Dat betekent niet dat ik geen dieren meer ga verzorgen. Ik heb mijn wekelijkse dag bij Stichting AAP, waar ik nog iedere week veel leer over de verzorging van chimpansees. Maar er zijn nog zoveel andere zaken waar ik misschien een nog waardevollere bijdrage aan kan leveren. Zoals het maken van Social Media plannen en verrijkingsplannen waar ik eerder in respectievelijk Borneo en Limbe aan werkte. Maar ook educatie van kinderen over natuurbescherming. Hiervoor staat dit najaar een prachtig project op stapel in jawel, Afrika! Zodra dit wat meer is uitgewerkt, vertel ik hier meer over.
Maar eerst terug naar Limbe
Ik kan niet wachten om hier weer aan de slag te gaan en waarschijnlijk zal ik er ter plaatse nog een paar projecten extra oppakken.
Limbe was de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws en een hit op social media met de jonge gorilla Bobga.
Misschien heb je net als ik ook wel ‘zijn’ t-shirt : )
Stiekem hoop ik dat Bobga tijdens mijn verblijf wordt overgebracht naar het centrum, waar meer van zijn leeftijdsgenoten zijn opgevangen. Want dan reis ik natuurlijk mee, al moet ik op het dak van de auto gaan zitten.