De krenten uit de pap bij het werken in een opvangcentrum voor wilde dieren. Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik mee mocht naar Nusa Penida, een eiland voor de kust van Bali, om daar twee geredde Kleine Geelkuif Kaketoes, die al ruim een jaar in het opvangcentrum verbleven, weer vrij te laten in de natuur.

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape A

>> Foto: Rowena Goes Ape

Bali Wilde Rescue Center

Deze zomer werkte ik in een opvangcentrum voor bedreigde wilde dieren op het Indonesische eiland Bali. De diversiteit aan wilde dieren in het opvangcentrum enorm. Gibbons, Pig-Tailed Makaken, Krokodillen, Neushoornvogels, Kaketoes, Zee- arenden en zelfs een tien maanden oude Honingbeer. Allemaal met bedreigde diersoorten, allemaal in beslag genomen door de politie en allemaal bedoeld om als huisdier of toeristische attractie te worden gehouden. Een groot deel van deze dieren hoort niet eens thuis op Bali. Ze zijn via Java het land in gesmokkeld.

Lees in deze blog meer over dit opvangcentrum.

Vogelreservaat Nusa Penida

Het Bali Wildlife Rescue Center is een onderdeel van de Stichting Friends of the National Park Foundation (FNPF). Deze stichting op Bali zet zich in voor de bescherming van wilde dieren en hun leefomgeving. Het eiland Nusa Penida is dankzij hun inzet een beschermd gebied geworden voor vogels, waaronder de bedreigde Bali Starling en de kleine Geelkuif Kaketoe. Elk dorp op het eiland zet zich in om vogels te beschermen tegen smokkelaars en handelaren. De bevolking beschouwt de bescherming als een spirituele plicht en veel vrijwilligers komen op het eiland om te werken aan verbetering van het leefgebied en het stimuleren van het ecotoerisme. In ruil voor de bescherming van de dieren, sponsort de stichting de kinderen van de locale bevolking, zodat ze naar school kunnen gaan. Ook leren ze de inwoners over duurzame landbouw en planten ze bomen om de bossen te herstellen.

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape 2

>> Foto: Rowena Goes Ape

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape 3

>> Foto: Rowena Goes Ape

Code rood voor de Kleine Geelkuif Kaketoe

De kleine geelkuif Kaketoe is een ernstig bedreigde vogelsoort. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn de illegale handel – ze worden veel als huisdier gehouden – en ontbossing van hun leefgebied. Op het verhandelen van bedreigde diersoorten staat celstraf in Indonesië.

Maar in de huizen achter de markten kan je ze heel gemakkelijk kopen. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de kleine geelkuifkaketoe ligt op de Kleine Soenda-eilanden en op Sulawesi in Indonesië.

Ik verzorgde ze een paar weken in het opvangcentrum en stond versteld van hun intelligentie en nieuwsgierige karakter. Elke dag maakte ik extra verrijking voor ze, om deze slimme dieren maar bezig te houden.

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape 4

>> Foto: Rowena Goes Ape

De grote reis naar de vrijheid

Daar stonden we dan, Dierenarts Rinni, Dierverzorger Samson en ik. Met twee zelfgemaakte kooien met daarin een mannelijke en een vrouwelijke kaketoe op het bloedhete strand van Bali. We hadden de eerste boot gemist naar het eiland Nusa Penida en moesten nu twee uur wachten op de volgende.

Tot overmaat van ramp was er geen steiger en moesten we met de kooien een stuk door zee lopen om bij de boot te komen. Door de snelheid van de boot en de hoge golven vlogen de kooien alle kanten op! Ik was al uitgeput voordat we voet aan wal hadden gezet op Nusa Penida.

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape 5

>> Foto: Rowena Goes Ape

Vrijheid voor Kaketoes | Rowena Goes Ape A

>> Foto: Rowena Goes Ape

Eenmaal op het eiland aangekomen, werden de twee Kaketoes niet direct vrijgelaten. De twee kooien die we de dag ervoor hadden gemaakt, werden in een speciaal ingerichte lokatie in een boom gehangen. Hier moeten de vogels eerst aan hun nieuwe omgeving wennen. De plaatselijke verzorger legde me uit dat het mannetje na een week zou worden vrijgelaten om de omgeving te verkennen. Een week daarna mocht het vrouwtje zich bij hem voegen. De twee waren al een stelletje op Bali. Kaketoes nemen overigens geen genoegen met zomaar een partner, Als eénmaal een koppel zich gevormd heeft, dan blijven ze samen voor het leven.

Moe maar voldaan reisden we dezelfde dag alweer terug naar Bali. Want daar zaten 80 andere dieren te wachten op hun avondeten…..

Zou je ons werk willen steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)