Kun je de chimpansees ook aaien en knuffelen? Zitten ze bij jou in het verblijf als je aan het schoonmaken bent? Ik krijg hier zo vaak vragen over, dat ik jullie daar graag eens iets over te vertel, want voor mij is het al zo vanzelfsprekend.
>> Het Chimpansee Complex, beveiligd met een groot hek, een gracht en schrikdraad (Foto: Stichting AAP)
Toen ik vier jaar geleden solliciteerde bij Stichting AAP voor een vrijwilligersfunctie, kon ik de meeste primaten al van elkaar onderscheiden. Maar daar hield mijn kennis eigenlijk wel op. Ik mocht vrijwel direct starten als vrijwillig dierverzorger in het “Chimpansee Complex” . Een gebouw op het terrein van Stichting AAP waar ongeveer 47 chimpansees zijn opgevangen. De helft ervan komt uit het circus, slechte of failliete dierentuinen of zelfs uit woonhuizen. De andere helft komt uit een onderzoekscentrum, waar ze zijn geïnfecteerd met overdraagbare ziekten. Deze chimpansees kunnen nooit meer worden uitgeplaatst en mogen oud worden bij Stichting AAP. De overige chimpansees worden bij AAP geresocialiseerd, waardoor ze in groepen weer kunnen worden uitgeplaatst naar bijvoorbeeld een goede dierentuin. De dieren kunnen nooit meer in het wild worden uitgezet.
Hands-Off
Stichting AAP voert een heel strikt ‘ hands-off beleid’. Dit betekent dat je de dieren niet mag aanraken en dat je geen contact met ze zoekt. In de eerste plaats omdat het wilde dieren zijn. Het is dus gevaarlijk om ze aan te raken. Ook kunnen wij ziekten aan hen overdragen en andersom.
Veel van de geredde dieren zijn in eenzaamheid groot gebracht. Ze hebben nog nooit een soortgenoot gezien en het is juist de bedoeling dat ze bij AAP met elkaar leren omgaan. Het is een ingewikkeld en lang proces om de dieren te resocialiseren en als wij contact met ze blijven zoeken, leren ze nooit met elkaar te leven.
>> Twee grote jongens (Foto: Rowena Goes Ape)
Chimpansees
Chimpansees verschillen minder dan 2% met ons in DNA. Ze zijn slim, bijzonder sterk ( 4-5 keer sterker dan een volwassen mens) en dat maakt ze ook gevaarlijk. De eerste weken bij AAP bracht ik door in de keuken, waar ik het voer voor ze klaar maakte. Tussendoor mocht ik al een kijkje nemen bij de verblijven zodat ik leerde wie wie was.
Ik was ‘een nieuweling’ en dus kreeg alles naar mijn hoofd geslingerd wat maar voor handen was. Bij voorkeur poep, maar ook houtsnippers, dekens en stukken hout, alles gooiden ze door de tralies en verblijven heen om mij te laten zien wie de baas was.
Dit duurde ongeveer drie weken en toen ‘hoorde ik erbij’.
>> Het voeren van de chimpansees (Foto: Rowena Goes Ape)
Begroeten
Het is natuurlijk niet zo dat ik de chimpansees negeer. Elke vrijdagochtend begroet ik ze, stuk voor stuk, ik geef ze eten en gedurende de dag observeer ik ze regelmatig. Dat is al een feest op zich, want het is heel interessant en vaak ook bijzonder grappig om te zien hoe ze met elkaar omgaan.
Maar knuffelen, dat is er niet bij, en dat is ook nooit mijn wens geweest.
Ik post elke week een mooie of grappige foto over mijn werkdag bij AAP, maar de situatie is natuurlijk hartverscheurend. Wat doen wij mensen deze dieren aan. De schattingen over het aantal nog in het wild levende chimpansees lopen uiteen. Volgens sommige deskundigen zouden er nog zo’n 150.000 tot 200.000 levende individuen over zijn, volgens anderen nauwelijks 100.000.
Ik ben blij en dankbaar dat ik een steentje kan bijdragen om deze chimpansees een beter leven te geven en ik hoef daar niets voor terug. Ook geen knuffel.
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.